Pre podozrenia z korupcie má Dobroslav Trnka zakázané vstúpiť na územie Spojených štátov

NETKY.SK • 25 Február 2021, 17:12 • 2 min
Pre podozrenia z korupcie má Dobroslav Trnka zakázané vstúpiť na územie Spojených štátov

BRATISLAVA - Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka ani jeho syn Jakub nemôžu vstúpiť na územie Spojených štátov amerických.

slovakia

left justify in out

Na svojej internetovej stránke to uvádza americké ministerstvo zahraničia (U.S. Department of state). Ako prvý na to upozornil Denník N.

 

Boj proti korupcii myslia Američania vážne
Podľa stanoviska amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena je dôvodom závažná korupcia.

 

„Vo funkcii generálneho prokurátora bol Dobroslav T. zapojený do korupčných konaní, ktoré oslabili vládu zákona a vieru slovenskej verejnosti v demokratické vládne inštitúcie, ich predstaviteľov a verejné procesy,“ uvádza sa vo vyhlásení ministra.

 

Tento akt zároveň podľa Blinkena potvrdzuje záväzok USA bojovať proti korupcii na Slovensku.

 

Súvisiaci článok: Konanie Dobroslava Trnkovu poškodilo dobré meno prokuratúry, hrozí mu zbavenie funkcie

 

Trnka mal zneužiť svoje právomoci
Generálny prokurátor Maroš Žilinka v polovici februára nariadil, aby sa v kauze známej ako Glance House opäť viedlo trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súvislosti s konaním bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

 

Ten v máji 2012 odklepol prevod bytového domu Glance House v Bernolákove na londýnsku schránkovú spoločnosť CDI.

 

Urobil tak aj napriek tomu, že nehnuteľnosť bola zaistená prokurátorom v trestnom konaní v pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a bolo zakázané s ňou nakladať.

Bývalý generálny prokurátor je stíhaný v súvislosti s utajovaním nahrávky Gorila, ku ktorej mal mať prístup v rokoch 2007 až 2014.Trnka pôsobil vo funkcii generálneho prokurátora v rokoch 2004 až 2011. V putách elitných policajtov z Národnej kriminálnej agentúry skončil v polovici januára.

 

Následne súd rozhodol, že bude vyšetrovaný na slobode pre rozhovor s exministrom Smeru-SD Jánom Počiatkom, ktorá sa dostala na verejnosť v októbri minulého roka. 

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies