Pre pandémiu covidu vzrástol počet obetí malárie. Ako je to možné?

NETKY.SK • 7 December 2021, 08:13 • 2 min
Pre pandémiu covidu vzrástol počet obetí malárie. Ako je to možné?

Nové údaje Svetovej zdravotníckej organizácie odhaľujú, že pandémia COVID-19 viedla k výraznému nárastu prípadov a úmrtí v súvislosti s maláriou. Došlo k narušeniu systémov zdravotnej starostlivosti.

slovakia

left justify in out

Vo svojej výročnej správe o malárii to v pondelok uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), podľa ktorej sa však najhorší možný scenár podarilo odvrátiť.

 

img

 

Podľa najnovšej bolo v roku 2020 celosvetovo odhadovaných 241 miliónov prípadov malárie a 627 000 úmrtí na maláriu, prevažne malých detí v najchudobnejších častiach Afriky.  Približne dve tretiny týchto úmrtí (47 000) súviseli s prerušením poskytovania prevencie, diagnostiky a liečby malárie počas pandémie.

 

Subsaharská Afrika naďalej nesie najväčšie bremeno malárie, čo predstavuje približne 95 % všetkých prípadov malárie a 96 % všetkých úmrtí v roku 2020. Približne 80 % úmrtí v regióne pripadá na deti mladšie ako 5 rokov.

 

img

 

Pandémia vypukla v čase, keď globálny pokrok v boji proti malárii už stagnoval. Okolo roku 2017 sa objavili náznaky, že fenomenálne zisky dosiahnuté od roku 2000 sa zastavili. "Ešte predtým, ako vypukla pandémia COVID-19, sa globálne zisky v boji proti malárii vyrovnali,“ povedal Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generálny riaditeľ WHO.

 

"Vďaka tvrdej práci agentúr verejného zdravotníctva v krajinách zasiahnutých maláriou sa nenaplnili najhoršie prognózy vplyvu COVID. Teraz musíme využiť rovnakú energiu a odhodlanie na zvrátenie neúspechov spôsobených pandémiou a zrýchliť tempo pokroku v boji proti tejto chorobe."

 

 

Aby sa WHO a jej partneri vrátili k lepším výsledkom, musia zabezpečiť lepší a spravodlivejší prístup ku všetkým zdravotníckym službám – vrátane prevencie, diagnostiky a liečby malárie – posilnením primárnej zdravotnej starostlivosti a zvýšením domácich aj medzinárodných investícií.

 

Niektoré krajiny, najmä s nízkou záťažou malárie a relatívne silnými zdravotnými systémami, dokonca zaznamenali počas pandémie zlepšenie situácie.  Napriek týmto úspechom zaznamenal africký región WHO v roku 2020 12 %-ný nárast úmrtí na maláriu v porovnaní s predchádzajúcim rokom, čo poukazuje na dôsledky aj miernych prerušení služieb v populácii ohrozenej maláriou.

 

"Zatiaľ čo africké krajiny sa postavili tejto výzve a odvrátili najhoršie predpovede o následkoch COVID-19, dominový efekt pandémie sa stále premieta do tisícov životov stratených v dôsledku malárie,“ povedal Dr Matshidiso Moeti, regionálny riaditeľ WHO pre Afriku. "Africké vlády a ich partneri musia zintenzívniť svoje úsilie, aby sme ešte viac nestratili pôdu pre túto chorobu, ktorej sa dá predchádzať."

 

Podľa správy 15 krajín s vysokým zaťažením maláriou uviedlo v apríli až júni 2020 zníženie testovania na maláriu o vyše 20 % v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019. Národné programy proti malárii distribuovali v roku 2020 o 48 miliónov menej liečebných cyklov v porovnaní s predchádzajúcim rokom. 

 

Z 11 krajín s najvyššou záťažou na svete iba India zaznamenala pokrok v boji proti malárii. Ďalších 10 krajín, všetky v Afrike, hlásilo nárast prípadov a úmrtí.

 

img

 

Stratégia WHO proti malárii zdôrazňuje potrebu starostlivo prispôsobiť existujúce prístupy k prevencii, diagnostike a liečbe a celkovo posilniť zdravotné systémy s cieľom dosiahnuť univerzálne zdravotné pokrytie. 

 

Splnenie globálnych cieľov si bude vyžadovať aj rozsiahle financovanie. Podľa správy sa súčasná úroveň financovania (odhadovaná na 3,3 miliardy USD v roku 2020) bude musieť viac ako strojnásobiť a do roku 2030 dosiahnuť 10,3 miliardy USD ročne.

 

 

Tohtoročná správa použila novú štatistickú metódu WHO na odhadnutie príčiny smrti u detí mladších ako päť rokov na všetky závažné choroby vrátane malárie. 

 

Možno vás zaujme: Sklerodermia – keď priveľa kolagénu škodí

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona