Pre opakovaný únik jedovatých plynov zmenili dejisko summitu EÚ

NETKY.SK • 18 Október 2017, 20:44 • 2 min
Pre opakovaný únik jedovatých plynov zmenili dejisko summitu EÚ

BRUSEL - Po opakovanom úniku toxických plynov v objekte v Bruseli, ktorý býva pravidelne dejiskom summitov predstaviteľov členských krajín Európskej únie, sa zodpovední rozhodli na poslednú chvíľu preventívne preložiť jeho dejisko do neďaleko stojacej budovy nesúcej meno flámskeho filozofa a humanistu Justusa Lipsiusa (1547-1606), ktorá slúžila na podobné účely v dávnejšej minulosti.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF s odvolaním sa na sekretariát Rady EÚ. Objekt, v ktorom sa mal summit v dňoch 19.-20. októbra konať pôvodne, dnes po druhý raz v priebehu tohto týždňa museli evakuovať pre únik toxických plynov. Práve preto padlo rozhodnutie o preložení dejiska vrcholnej schôdzky.

 

V pondelok boli plynu vystavené dve desiatky osôb, 13 z nich ošetrili v nemocnici, viacerí z priotrávených vracali. Pre blaho všetkých je napriek absencii ohrozenia bezpečnosti lepšie presťahovať sa i napriek možnému poškodeniu kreditu, uviedol nemenovaný predstaviteľ Únie.

 

Náklady na novú budovu, v ktorej došlo teraz opakovane k úniku jedovatých plynov a ktorá stojí oproti sídlu Európskej komisie, predstavovali 321 miliónov eur. Slávnostne ju otvorili iba v januári. V jej priestoroch sa obvykle konajú nielen rokovania prezidentov a premiérov, ale aj rokovania členských štátov na ministerskej úrovni.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies