Pre obnovu irackého kultúrneho dedičstva je inšpiráciou vojnový Leningrad

NETKY.SK • 14 Február 2018, 09:23 • 2 min
Pre obnovu irackého kultúrneho dedičstva je inšpiráciou vojnový Leningrad

MOSKVA - Hrdinstvo Leningradčanov, ktorí počas nacistického obliehania trvajúceho od jesene 1941 do januára 1944 zachovali kultúrne hodnoty svojho mesta, predstavuje dobrý príklad aj pre Iračanov.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to iracký veľvyslanec v Moskve Hajdar Hádí.

 

Jeho výrok zaznel na utorkovom otvorení výstavy "Od Babylonu po Bagdad: Moderná maľba Iraku" v moskovskom Štátnom múzeu orientálneho umenia (GMV).

 

Hádí pripomenul, že teroristi z organizácie Islamský štát zanechali v tých častiach krajiny, ktoré niekoľko rokov ovládali, za sebou zničené historické pamiatky a múzeá. "Niektorí ľudia si mysleli, že iracká kultúra sa nenávratne stratila, ale iracký ľud sa odmietol podvoliť terorizmu a rozhodol sa očistiť krajinu od zvrátených myšlienok teroristov," povedal Hádí. Vyjadril presvedčenie, že jeho krajania obnovia svoje poškodené kultúrne dedičstvo tak, ako to spravili Leningradčania po skončení obliehania.

 

"Sme si dobre vedomí hrdinských skutkov ruského ľudu pri záchrane svojich kultúrnych hodnôt, ktoré prežili hrozbu zničenia alebo straty počas druhej svetovej vojny. Máme na pamäti odpor, s akým sa Leningrad postavil voči nacistickému útoku, ako aj spôsob, akým obyvatelia tohto mesta zachovali svoje kultúrne pamiatky, múzeá a historické paláce. Rovnako aj ich následnú obnovu v povojnovom období," vyhlásil iracký ambasádor v Ruskej federácii.

 

Hádí zdôraznil, že obnovený Leningrad (Petrohrad) opätovne získal postavenie miesta, kam prúdia turisti z celého sveta. Dodal, že bezpečnostná situácia v jeho vlasti sa vrátila do normálu, pričom Iračania znovu prahnú po kultúrnom živote. "Iracká ambasáda bude naďalej organizovať v ruských mestách kultúrne podujatia," zakončil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona