Pre nového GM SR 20 Švehlu budú juniorské MS premiérové

NETKY.SK • 16 December 2014, 14:07 • 2 min
Pre nového GM SR 20 Švehlu budú juniorské MS premiérové

BRATISLAVA - Po dlhých dvanástich rokoch sa do Kanady vráti niekdajší vynikajúci slovenský hokejový obranca Róbert Švehla. Tentoraz už nie ako hráč, ale ako funkcionár.

slovakia

left justify in out

Na prelome rokov 2014/2015 sa totiž predstaví na juniorskom svetovom šampionáte v pozícii generálneho manažéra slovenského mládežníckeho výberu. Švehla ukončil kariéru na klubovej úrovni práve v Kanade, po sezóne 2002/2003 v mužstve Toronto Maple Leafs. "Do Kanady idem po dlhých dvanástich rokoch. Možno tam stretnem kamarátov, ktorých som tam mal. Žiadnemu z nich som sa však neohlásil," zažartoval si tri dni pred odletom do zámoria v súčasnosti už 45-ročný Švehla. Zaujímavosťou je, že na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov sa predstaví prvýkrát. "Predstavitelia výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja sa ma opýtali, či by som bol ochotný pri tíme pracovať na tomto poste. Keďže som na juniorskom svetovom šampionáte ešte nebol, tak som to s radosťou prijal. Veľmi sa na to teším," pokračoval.

 

Na majstrovstvách sveta sa mladí Slováci predstavia v montrealskej hale Bell Centre, postupne ich sily preveria rovesníci z Kanady, Fínska, USA a Nemecka. "Súperi sú 'našliapaní', ale to sme aj my. V prvom zápase hráme s Kanadou, čo môže byť výhoda. Musíme dobre začať a môžeme niečo dokázať. Máme hráčov, ktorí vedia dať gól, ďalší dokážu dobre brániť najmä v presilovkách a nemožno zabudnúť na brankárov. Nechcem preto hovoriť o individualitách, ale o jednotnom tíme. Snáď chlapci utvoria jednoliaty kolektív, budú hrať dobre a niečo dokážeme," poznamenal Švehla. Napriek nesporným skúsenostiam sa však nechystá koučovi Ernestovi Bokrošovi "kafrať" do práce. "Na to sú tam tréneri. Zápasy i tréningy budem sledovať zhora. Ak niečo uvidím, v čom by sme sa mohli zlepšiť, navrhnem to trénerom. Bude už na nich, či si to vezmú alebo nie," doplnil. 

 

Róbert Švehla pred odletom do Kanady verí, že slovenskí mladíci na šampionáte nepodľahnú atmosfére. V montrealskej hale Belle Centre ich totiž čakajú viac ako 20-tisícové návštevy. "Tréneri sa s nimi na túto tému rozprávali. Je však rozdiel o tom hovoriť a zažiť to. Podľa mňa sa však nemusíme báť, každý chce hrať pred početnou diváckou kulisou. Zápas bude v televízii aj na Slovensku a ja dúfam, že ho bude pozerať aspoň toľko ľudí, ako bude na tribúnach arény. Uvidíme, ako na tom budú hráči. Ak budeme musieť zasiahnuť a trochu ich 'schladiť', bol by to dobrý znak. USA či Kanada sú doma a tlak fanúšikov na nich bude veľký. My z toho môžeme niečo vyťažiť," myslí si v minulosti nekompromisný bek. 

 

Priama účasť na juniorskom šampionáte každoročne znamená absenciu pri vianočnom stole v pohodlí domova. Pre Švehlu to bude prvé takéto odlúčenie od ukončenia hráčskej kariéry. "Ostatných dvanásť rokov som mal Vianoce s rodinou. Keď to vynechám jeden rok, nebude to vôbec vadiť," dodal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona