Pre nové vyšetrovanie exhumovali zabitého syna bývalého argentínskeho prezidenta

NETKY.SK • 22 Jún 2017, 13:26 • 2 min
Pre nové vyšetrovanie exhumovali zabitého syna bývalého argentínskeho prezidenta

BUENOS AIRES - Telesné pozostatky syna bývalého argentínskeho prezidenta Carlosa Menema exhumovali 22 rokov po tom, ako zomrel pri havárii helikoptéry. Súd nariadil exhumáciu pre nové vyšetrovanie príčin jeho smrti.

slovakia

left justify in out

Carlos Saúl Facundo Menem, v Argentíne tiež známy ako Carlitos alebo Menem junior, zomrel počas letu helikoptérou, ktorá údajne narazila do káblov vysokého elektrického napätia. Jeho matka Zulema Yoma napriek tomu tvrdí, že sa stal obeťou teroristického útoku. Útočník podľa nej strelil jej syna do hlavy a telo v hrobe zamenili, aby tým ukryli dôkazy o strelnom zranení. Na vzorkách z pozostatkov v stredu exhumovaného tela z moslimského cintorína San Justo v Buenos Aires urobia forenzní experti nové testy DNA.

Carlos Menem jr. zomrel 15. marca 1995 vo veku 26 rokov. Jeho otec mnoho rokov podporoval oficiálne zistenia tvrdiace, že príčinou smrti bola nehoda. Pred niekoľkými rokmi ale zmenil názor a zo zabitia svojho syna obvinil libanonskú šiitskú islamistickú organizáciu Hizballáh. Tvrdí pritom, že tieto informácie nemohol v minulosti odhaliť, pretože išlo o štátne tajomstvo.

V roku 1994 začali Hizballáh vyšetrovať, keď ich prokurátor obvinil z bombového útoku na židovské centrum v Buenos Aires. Pri útoku zomrelo 85 ľudí a ďalší boli zranení. Argentína vtedy obvinila Irán z plánovania a financovania útoku a jeho spojencov, organizáciu Hizballáh, z jeho uskutočnenia. Teherán obvinenia poprel.

Bývalý prezident Menem tvrdí, že zabitie jeho syna bolo úmyselné a malo ho zastrašiť, aby zastavil predchádzajúce vyšetrovanie.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies