Pre nízke ceny ropy zrušila firma Halliburton v 1. kvartáli vyše 6 tisíc miest

NETKY.SK • 23 Apríl 2016, 18:48 • 2 min
Pre nízke ceny ropy zrušila firma Halliburton v 1. kvartáli vyše 6 tisíc miest

HOUSTON - Americký koncern Halliburton zrušil v 1. kvartáli vyše 6000 pracovných miest. Od konca roku 2014 tak jedna z najväčších firiem na svete v oblasti služieb pre ropný sektor zredukovala počet svojich zamestnancov o tretinu. Dôvodom sú nízke ceny ropy, ktoré znižujú aj dopyt po službách poskytovaných firmami ako Halliburton. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť uviedla, že tržby za 1. štvrťrok dosiahli 4,2 miliardy USD (3,73 miliardy eur), čo medziročne predstavuje 40-% pokles. Splnila však očakávania trhov, ktoré s takýmto vývojom počítali.

 

Firmu Halliburton zasiahlo najmä obmedzovanie prieskumnej aktivity po tom, ako ceny ropy začali od polovice roka 2014 klesať. Spoločnosť sa orientuje na severoamerický trh vo väčšej miere než jej konkurent Schlumberger a práve obmedzenie prieskumu a ťažby na severoamerickom kontinente spôsobilo Halliburtonu výrazný škrt cez rozpočet.

 

Firma so sídlom v Houstone momentálne očakáva, že výdavky ropného sektora na prieskum a ťažbu v Severnej Amerike klesnú tento rok ešte výraznejšie, než v roku 2015. Zatiaľ čo vlani pokles predstavoval 40 %, v tomto roku očakáva Halliburton pokles výdavkov zhruba o 50 %.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies