Pre nezlučiteľnosť funkcií a nepozastavenie živnosti hrozí poslancovi NR SR Kubánkovi mastná pokuta

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 09:48 • 2 min
Pre nezlučiteľnosť funkcií a nepozastavenie živnosti hrozí poslancovi NR SR Kubánkovi mastná pokuta

BRATISLAVA - Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií opäť začal konania voči poslancovi Smeru-SD Stanislavovi Kubánkovi pre jeho nepozastavenú živnosť a konateľstvo v spoločnosti Kolkáreň.

slovakia

left justify in out

Tentoraz konaní nie je deväť ako pôvodne, ale dve. Kým pri pôvodných deviatich, ktoré vo výbore neprešli, hrozili Kubánkovi pokuty spolu vo výške 108.000 eur, pri nových dvoch z dielne koalície by to malo byť spolu 24.000 eur. Výbor ešte nerozhodol, urobí tak vo štvrtok ráno. Kubánek dnes opäť priznal, že pochybil a je pripravený niesť následky.

 

Kubánek nemal vo viacerých rokoch pozastavenú živnosť, navyše bol aj konateľom obchodnej spoločnosti. Svoj prehrešok zistil sám pri kontrole administratívnych náležitostí spojených s jeho pôsobením v Národnej rade. Sám o tom informoval výbor. "Je to moja chyba. Pochybil som a musím za to niesť zodpovednosť," povedal Kubánek, ktorý je pripravený prípadnú pokutu zaplatiť. Dodal, že ide o prvé jeho porušenie ústavného zákona. Veci si podľa vlastných slov dal už do poriadku. "Všetkého som sa vzdal. Konateľstvo mi padlo a čo sa týka mojej firmy, mám to zrušené," poznamenal.

 

Je si vedomý toho, že ak ho výbor pokutuje a následne by porušil ústavný zákon opäť, hrozila by mu strata mandátu. Vyhlásil, že v takom prípade by nečakal na rozdiel od lídra OĽaNO-NOVA Igora Matovič, ale odišiel by z parlamentu sám. Nové dve konania dnes navrhol Jozef Burian zo Smeru-SD, podľa ktorého Kubánek zákon porušil a má dostať pokutu. S pôvodnými pokutami, ktoré spolu prekračovali stotisícovú sumu, nesúhlasil.

 

Odvolával sa na rozhodnutie Ústavného súdu SR. Podľa Buriana hovorí, že sa nemajú tieto porušenia rozdeľovať podľa rokov. Burian zároveň odmietol kritiku opozície, ktorá hovorí o dvojakom metri pri Matovičovi a Kubánkovi. Pripomenul, že Matovičovi hrozí strata mandátu preto, že už raz ho výbor pokutoval a on napriek tomu porušil zákon opäť a dokonca v tej istej veci. Kubánka ešte výbor nepokutoval, takže nejde o opakovanú sankciu a ani nemá prečo hroziť strata mandátu.

 

Výbor dnes začal aj konanie voči lídrovi hnutia Sme rodina Borisovi Kollárovi. Dôvodom je, že mal byť štatutárom firmy v čase, keď už bol poslancom NR SR. Kollár sa má výboru vyjadriť. Pokutu však zrejme nedostane. Zákonné povinnosti si mal totiž splniť. "V danej lehote vykonal právne kroky vedúce k zrušeniu jeho pozície štatutára," povedal predseda výboru Martin Poliačik (SaS) s tým, že toto bude Kollár výboru dokladovať.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona