Pre nezáujem sa z väzníc do domáceho väzenia dostalo za jeden a pol roka iba šesť väzňov

NETKY.SK • 7 August 2017, 15:13 • 2 min
Pre nezáujem sa z väzníc do domáceho väzenia dostalo za jeden a pol roka iba šesť väzňov

BRATISLAVA – Už jeden a pol roka môžu odsúdení okrem podmienečného prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody žiadať aj o vykonanie zvyšku trestu v domácom väzení. Nový inštitút sa zatiaľ výraznejšie neujal. Využilo ho len šesť odsúdených. Vyplýva to z údajov, ktoré má k dispozícii ministerstvo spravodlivosti, podľa ktorého je za tým aj nezáujem odsúdených.

slovakia

left justify in out

Inštitút premeny trestu odňatia slobody na domáce väzenie sa do praxe dostal od začiatku roka 2016 spolu s ostrou prevádzkou Elektronického systému monitoringu osôb (ESMO). Mal byť jednou z možností na využitie elektronických náramkov, ktoré nakúpil štát.

 

Podľa údajov od probačných a mediačných úradníkov bolo od 1. januára 2016 na účely premeny trestu nariadených 43 predbežných šetrení, informoval hovorca ministerstva Peter Bubla. V rámci nich sa podľa neho skúmalo, či je možné trest domáceho väzenia vykonať vrátane technických podmienok obydlia a osobných podmienok odsúdeného.

 

"Z toho množstva bolo nariadených šesť premien trestu odňatia slobody na trest domáceho väzenia," priblížil Bubla. Príčinou toho, že nedôjde k premene trestu odňatia slobody na trest domáceho väzenia môžu byť podľa ministerstva reálne podmienky spôsobu života, aký dotknutí odsúdení vedú, a z toho vyplývajúce nesplnenie materiálno-technických podmienok na výkon trestu domáceho väzenia.

 

"Je však za tým aj nezáujem samotných odsúdených o takúto premenu alebo nesúhlas ich príbuzných, resp. osôb, ktoré s nimi žijú v spoločnej domácnosti s prítomnosťou odsúdeného v domácnosti," doplnil Bubla.

 

V praxi sa zatiaľ výraznejšie nepresadil ani systém ESMO za viac ako 27 miliónov eur. V prvej polovici tohto roka súdy uložili trest domáceho väzenia iba deviatim osobám. Monitorovaných bolo v tomto období celkom 23 osôb a systém bol nasadený v desiatich prípadoch na monitorovanie povinnosti zotrvať v povinnej zóne a po jednom prípade pri kontrole dodržania zákazu priblíženia k osobe, pri zákaze vzďaľovať sa z miesta trvalého pobytu a pri zákaze vstupu do zóny.

 

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) dúfa, že projekt jej predchodcu Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) sa postupne podarí využiť. "Pevne verím, že po tom, čo budeme intenzívne pracovať aj s probačnými a mediačnými úradníkmi aj so sudcami, dokážeme postupne využívať elektronický monitoring intenzívnejšie. Ono to môže byť, samozrejme, veľmi zmyslupné," uviedla začiatkom júla.

 

O premene zvyšku trestu odňatia slobody na trest domáceho väzenia sa rozhoduje na návrh, ktorý je oprávnený podať riaditeľ ústavu na výkon trestu odňatia slobody, v ktorom odsúdený vykonáva trest. Tým sa má zamedziť zjavne neopodstatneným návrhom. O samotnej premene rozhoduje súd. Podobne ako v prípade podmienečného prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody sa sudca rozhoduje na základe výsluchu odsúdeného.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona