Pre nezákonnú zmluvu hrozí Liptovskému Mikulášu pokuta 1,3 milióna eur

NETKY.SK • 3 Október 2014, 17:15 • 2 min
Pre nezákonnú zmluvu hrozí Liptovskému Mikulášu pokuta 1,3 milióna eur

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Liptovskému Mikulášu hrozí, že pre nezákonnú zmluvu z minulosti bude musieť súkromnej spoločnosti zaplatiť asi 1,3 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla hovorkyňa mesta Slávka Kellová, bývalý primátor Ján Blcháč podľa súdu v rozpore so zákonom zaviazal mesto k takému predaju pozemkov, na aký nemal mandát. Poslanci na začiatku roka 2009 schválili bez súťaže predaj pozemku s výmerou 12,5-tisíca štvorcových metrov ako celok. Blcháč, ktorý dnes opäť kandiduje na primátora (s podporou koalície Smer-SD, SNS, SDS, SZ), však so spoločnosťou Zipcity, ktorá na pozemkoch plánovala postaviť byty, podpísal zmluvu o predaji len približne štyritisíc metrov štvorcových a na zvyšok výmery zaviazal mesto bezodplatným vecným bremenom. Súdy vytýkajú mestu, že zmluva bola podpísaná v rozpore s uznesením mestského zastupiteľstva a Okresný súd v Liptovskom Mikuláši preto zmluvu z roku 2009 označil za neplatnú. „Zriadenie vecného bremena bez schválenia mestským zastupiteľstvom bol takisto neplatný právny akt. Navyše v budúcnosti by sa pozemky medzi nadštandardnými bytmi muselo mesto starať na vlastné náklady,“ povedal súčasný primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský (SDKÚ-DS), ktorý sa v novembri už nebude opätovne uchádzať o kreslo primátora.

 

Krajský súd v Žiline vydal záväzný právny názor, ktorým sa bude musieť v ďalšom konaní riadiť mikulášsky okresný súd. „Ak sa preukáže, že spoločnosti Zipcity vznikla škoda, môže mesto prísť o asi 1,3 milióna eur,“ povedal Slafkovský, podľa ktorého by v prípade, že súdy investorovi škodu priznajú, malo nové vedenie mesta celú sumu zosobniť Jánovi Blcháčovi. 

 

Zmluvu z roku 2009, ktorá bola v rozpore s uznesením zastupiteľstva, malo súčasné vedenie mesta v roku 2011 záujem dať do súladu. Investor však miesto toho od zmluvy odstúpil a podal na mesto žalobu. Podľa uznesenia mestských poslancov mali byť pozemky predané za podstatne vyššiu sumu, než aká sa objavila v zmluve podpísanej bývalým primátorom Blcháčom. Ak by k predaju došlo, mesto by prišlo o približne 570-tisíc eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies