Pre nemecké automobilky sa čínsky strh môže stať najdôležitejším

NETKY.SK • 2 Február 2015, 16:17 • 2 min
Pre nemecké automobilky sa čínsky strh môže stať najdôležitejším

STUTTGART - Pre nemecké automobilky BMW, Daimler a Volkswagen (VW) sa čínsky trh s osobnými autami, ktorý je najväčší na svete, môže stať hlavným odbytiskom už v tomto roku.

slovakia

left justify in out

 Informuje o tom DPA s odvolaním sa na analýzu podnikovej poradenskej firmy EY. Trh EÚ by sa potom posunul na druhé miesto.
     

Vlani dosiahli tri nemecké automobilky na čínskom trhu spolu podiel 22,5 %. Medziročne ho zvýšili o 0,8 %. Samotný koncern VW má však na tamojšom trhu podiel 18,7 %.
     

V roku 2013 sa predalo v Číne medziročne o 16 % viac nemeckých automobilov, vlani o 14 %.
     

Celkový predaj osobných áut v roku 2013 v porovnaní s rokom 2012 stúpol v Číne o 16 %, v minulom roku klesol prírastok na 10 %.
     

Možnosti rastu predaja osobných automobilov sa v Číne ešte nevyčerpali. Peter Fuss, partner EY a znalec automobilového sektora, uviedol, že v dôsledku rastu životnej úrovne pribúdajú v krajine príslušníci strednej vrstvy, ktorá si môže čosi dopriať a aj sa o to usiluje. Potvrdením spoločenského statusu je auto Made in Germany.
     

Nemecké automobilky predali vlani v EÚ 4,66 milióna osobných automobilov, v Číne 4,46 milióna. Prírastok predaja v Európe dosiahol 3 %, v Číne 10 %. Tento rok by sa ich v Číne mohlo predať podľa odborníkov 4,88 milióna. To by stačilo na odsunutie trhu EÚ z prvej pozície.
     

Z nemeckých automobiliek je čínsky trh najdôležitejší pre Volkswagen, ktorý má na ňom najviac značiek. Okrem základného závodu s emblémom VW sa tam presadili aj dcéry koncernu Audi a Porsche. Koncern predal vlani v Číne 37 % zo svojej celkovej produkcie áut, podiel BMW dosiahol 22 % a Mercedes Daimleru tam umiestnil 17 % produkcie. Základný závod Volkswagenu predáva na čínskom trhu polovicu svojej výroby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies