Pre nedisciplinovaných vodičov: V Chorvátsku hrozí za nezaplatenie pokuty väzenie

NETKY.SK • 14 Jún 2013, 10:54 • 2 min
Pre nedisciplinovaných vodičov: V Chorvátsku hrozí za nezaplatenie pokuty väzenie

BRATISLAVA - Polícia upozorňuje, že od 1. júna vstúpila v Chorvátsku do platnosti novela priestupkového zákona. Ako informovala hovorkyňa Prezídia Policajného Denisa Baloghová, novela prináša niekoľko zmien, ktorá sprísňuje postihy pre nedisciplinovaných vodičov.

slovakia

left justify in out

"Ak priestupca, ktorý nemá trvalé alebo prechodné bydlisko v Chorvátsku, za priestupok nezaplatí peňažný trest v lehote určenej rozhodnutím o priestupku, peňažný trest sa okamžite zamieňa trestom odňatia slobody," uviedla Baloghová. Súd môže vodiča oslobodiť v prípade, že odstránil, alebo znížil následky priestupku, alebo v prípade, že poškodenému nahradil spôsobenú škodu. Oslobodiť ho môže taktiež vtedy, keď už jeho zadržanie považuje za zbytočné. "Počas celého konania pritom môže používať svoj jazyk alebo využívať tlmočníka," dodala Baloghová.

"Ak priestupca zaplatí v určenej lehote dve tretiny peňažného trestu, hľadí sa na neho, ako by zaplatil celý peňažný trest," dodala hovorkyňa Prezídia. Pokutu je možné zaplatiť aj hneď na mieste v polovičnej výške uloženej sumy.

"V prípade dopravnej nehody a škody na vozidle si treba od polície vyžiadať záznam o dopravnej nehode, bez ktorého nemôžete prekročiť štátnu hranicu a budete ho potrebovať aj pre poisťovňu na Slovensku," dodala Baloghová. Záznam o dopravnej nehode vodičovi vydajú na príslušnom policajnom oddelení, ktoré nehodu riešilo za správny poplatok 20 HRK.

"Skúsenosti z predchádzajúcich rokov i vysoká návštevnosť našich občanov potvrdzuje opodstatnenie slovenských policajtov v Chorvátsku. Nápomocní preto budú aj tento rok, od 1. júla do 31. augusta," informovala Baloghová. Ich telefónne čísla sú +385 99 7201 001 a  +385 99 7201 002.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies