Pre násilie páchané Boko Haram nechodia do škôl tri milióny detí

NETKY.SK • 30 September 2017, 08:58 • 2 min
Pre násilie páchané Boko Haram nechodia do škôl tri milióny detí

ABUJA - Bez možnosti navštevovať školy sú na severovýchode Nigérie zhruba tri milióny detí.

slovakia

left justify in out

Mnohé tamojšie vzdelávacie zariadenia totiž zatvorili v dôsledku útokov, ktoré v tejto oblasti pácha islamistická skupina Boko Haram, uviedol v piatok podľa agentúry DPA Detský fond OSN (UNICEF).

 

Extrémisti z Boko Haram útočia na severovýchode Nigérie už od roku 2009. Doteraz pritom podľa údajov UNICEF zabili zhruba 2300 učiteľov; celkovo v regióne Čadského jazera usmrtili okolo 20.000 ľudí.

 

V nigérijskom štáte Borno, ktorý je centrom nepokojov a útokov, zatvorili takmer 60 percent všetkých škôl. Zhruba 1400 škôl bolo pri útokoch zničených a mnohé ďalšie nemôžu svoje brány znovuotvoriť, keďže ležia v oblasti, ktorá nie je považovaná za bezpečnú.

 

"Okrem nebezpečnej podvýživy, násilia a vypuknutia cholery predstavujú útoky na školy riziko, že vznikne generácia stratených detí, ktorých budúcnosť je ohrozená, a tým aj budúcnosť krajiny," povedal zástupca riaditeľa UNICEF Justin Forsyth.

 

Pre násilie a krízu, ktorú v regióne vyvolalo vyčíňanie Boko Haram, muselo svoje domovy opustiť takmer milión detí. Akútnou podvýživu by zároveň ešte tento rok mohlo v oblasti podľa UNICEF trpieť až 450.000 detí mladších ako päť rokov.

 

Boko Haram predstavuje vážnu hrozbu pre severovýchod Nigérie, pričom útoky podniká aj v susednom Čade, Nigeri a Kamerune, teda v regióne Čadského jazera. Cieľom týchto extrémistov je presadiť prísnu podobu islamského práva šaría. A aj názov Boko Haram znamená v preklade "Západné vzdelanie je hriech".

 

Od roku 2009 zahynulo rukou týchto sunnitských fundamentalistov asi 20.000 ľudí. Podľa odhadu Organizácie Spojených národov (OSN) zároveň vyhnali násilnosti z domova okolo 2,5 milióna ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona