Pre moslimov v mnohých krajinách sa začína ramadán

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 06:37 • 2 min
Pre moslimov v mnohých krajinách sa začína ramadán

KÁHIRA - Pre stovky miliónov moslimov po celom svete sa dnes začne pôstny mesiac ramadán, počas ktorého sa veriaci od úsvitu do súmraku majú zdržať konzumácie potravín, pitia či fajčenia. Oznámili to v nedeľu večer náboženské autority v Saudskej Arábii, kolíske islamu, a ďalších arabských štátoch.

slovakia

left justify in out

Podobné oficiálne oznámenia prišli zo Spojených arabských emirátov, Kuvajtu, Kataru, Bahrajnu, Jordánska, Egypta, Libanonu i Sudánu, píše agentúra DPA. Dnes sa začína ramadán aj v Indonézii, najľudnatejšej moslimskej krajine sveta.


Začiatok a koniec ramadánu sa podobne ako pri ďalších mesiacoch islamského lunárneho kalendára určuje tradične na základe prvého spozorovania Mesiaca na oblohe po predošlom nove.


Moslimovia sa cez ramadán majú vzdať jedenia, pitia a fajčenia od východu po západ slnka. Tento pôst je jedným z piatich pilierov islamu a jeho zámerom je priblížiť veriacich bližšie k bohu a k tomu, aby nezabúdali na utrpenie tých, ktorí nemali toľko šťastia. Ramadán je mesiac zasvätený modlitbám, rodiny i celé komunity sa po zotmení zídu na iftár - večerné jedlo, ktorým sa každý deň prerušuje pôst.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies