Pre milovníkov insity pripravila 9. ročník Trienále insitného umenia

NETKY.SK • 2 Júl 2010, 13:48 • 2 min
Pre milovníkov insity pripravila 9. ročník Trienále insitného umenia

Pre milovníkov insity pripravila 9. ročník Trienále insitného umenia

slovakia

left justify in out

Pre milovníkov insity pripravila Slovenská národná galéria (SNG) na tohtoročné leto 9. ročník Trienále insitného umenia - Insita 2010. Vernisáž výstavy, ktorá potrvá od 4. júla do 26. septembra tohto roka, sa uskutoční v sobotu 3. júla o 17.00 h.
      Toto medzinárodné periodické podujatie je výberová umelecká výstava, jediná svojho druhu vo svetovom kontexte. "Trienále, pôvodne to bolo bienále insitného umenia, patrí k najstarším medzinárodným periodickým projektom. Vzniklo v 60. rokoch, počas normalizácie bolo násilne prerušené. Potom bolo opäť obnovené po revolúcii," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

      Ako vysvetlila kurátorka výstavy Katarína Čierna, prehliadka obsahuje viacero sekcií. Prvá z nich predstavuje dielo laureátky Grand Prix Insita 2007 Justyny Matysiak z Poľska. Jej kresby sú podľa Čiernej charakterizované čistými kompozíciami a redukovanými farebnými tónmi.
      Druhú sekciu predstavuje súťažná prehliadka. V nej je zastúpených 56 autorov z 20 krajín sveta v kategóriách naivné umenie, art brut a umenie outsiderov. Túto sekciu Insity 2010 bude hodnotiť medzinárodná jury a určí laureáta Grand Prix Insity 2010.
      Ďalšou časťou je Minigaléria, ktorá prezentuje menšie kolekcie diel štyroch umelcov. Ivana Rabuzina, Roberta Burdu, Kashinatha Chauhana a anonymného nemeckého maliara. Výstava Textilné umenie zase predstavuje mnohoraké aspekty invenčného umenia, od naivného zo začiatku 19. storočia až po brutálne a vizionárske umenie dneška. Jej kurátorom je francúzsky odborník Laurent Danchin.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies