Pre miliónovú odmenu za Gabčíkovo požiadal minister Žiga o vyjadrenie advokátsku komoru

NETKY.SK • 4 Október 2017, 18:35 • 2 min
Pre miliónovú odmenu za Gabčíkovo požiadal minister Žiga o vyjadrenie advokátsku komoru

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Peter Žiga požiadal Slovenskú advokátsku komoru o vyjadrenie k 64-miliónovej odmene pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána za vyhratý medzinárodný súdny spor o Vodnú elektráreň Gabčíkov (VEG).

slovakia

left justify in out

"Požiadal som komoru, aby sa vyjadrila k výške odmeny, čo je obvyklé v takýchto prípadoch, pretože naozaj Slovensko historicky nikdy nečelilo takémuto sporu. A historicky nemáme skúsenosti, a ja ako minister hospodárstva ani nevyštudovaný právnik, tak vôbec nemám predstavu. A počúvať názory opozície alebo možno nejakých advokátskych kancelárií je jedna vec a potom dostať hodnovernú informáciu od autority, ktorá zastrešuje advokátov na Slovensku, je druhá vec,“ povedal minister v stredu po rokovaní vlády.

Názor advokátskej komory bude podľa ministra Žigu merítkom pri rokovaniach s advokátskou kanceláriou Radomíra Bžána o znížení odmeny. „Požiadal som autoritu, ktorá je najvyššia na Slovensku, aby sa vyjadrila k oprávnenosti alebo k tomu, aká výška odmeny je primeraná. Myslím si, že by to mohlo byť niekde na úrovni jedného až dvoch percent (podiel odmeny - pozn. red.). Neviem, ako sa pohybujú takéto odmeny,“ podotkol Žiga.

Minister nevylúčil, že v spoločnosti MH Manažment, ktorá zmluvu s advokátskou kanceláriou podpísala, vyvodí voči niektorým predstaviteľom vo vedúcich funkciách zodpovednosť. „Keď príde ten čas, vyvodím zodpovednosť. Predstavitelia MH Manažment majú ešte priestor na rokovanie o výške odmeny. Uznávam, že mohlo dôjsť k chybe, zároveň hovorím o tom, že Slovensko vyhralo 700-miliónový spor. Nepredbiehajme, počkám na výsledky rokovaní, potom sa k tomu vyjadrím,“ konštatoval Žiga.

Podľa ministra by sa mohli rokovania o konečnej výške odmeny ukončiť do niekoľkých týždňov. „Advokátska kancelária povedala, že je pripravená rokovať o tejto sume. Požiadala nás, aby sme počkali na rozhodnutie rozhodcovského súdu z Viedne o priznaní trov súdneho konania a je pripravená rokovať o tom. V októbri by mal rozhodnúť rozhodcovský súd o výške súdnych trov. Advokátska kancelária pána Bžána nás požiadala, aby sme dovtedy počkali s rokovaním o výške tejto sumy. Myslím, že to padne v najbližších dňoch, týždňoch,“ uzavrel Žiga.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies