Pre menovú politiku Fed-u je prvoradá ekonomika USA

NETKY.SK • 26 August 2013, 15:09 • 2 min
Pre menovú politiku Fed-u je prvoradá ekonomika USA

NEW YORK - Predstavitelia amerického Federálneho rezervného systému (Fed) odmietli výzvy zo zahraničia, aby pri redukcií menových stimulov vzali do úvahy možný negatívny vplyv na nové trhové ekonomiky. Informoval o tom v pondelok spravodajský portál bloomberg.com.

slovakia

left justify in out

Akákoľvek veľká zmena ekonomickej politiky USA ovplyvní v prípade Číny vonkajšie prostredie a domáci hospodársky vývoj, povedal v pondelok Sheng Laiyun hovorca čínskeho štatistického úradu.

"Vzhľadom na to, že menová politika USA má obrovský vplyv na nové trhové ekonomiky a globálne hospodárstvo, dúfame, že predstavitelia americkej menovej politiky nebudú uvažovať len o ekonomických potrebách USA, ale budú myslieť aj na podmienky v nových trhových ekonomikách," konštatoval hovorca. Šéf pobočky Fed-u v Atlante Dennis Lockhart však pre televíziu Bloomberg povedal, že Fed má mandát iba na to, aby sa zaoberal záujmami USA. Šéf pobočky Fed-u v St. Louis James Bullard v rozhovore pre Bloomberg Radio poznamenal, že primárnym cieľom politiky centrálnej banky USA je domáca ekonomika. "Nebudeme robiť politiku iba na základe volatility nových trhových ekonomík," dodal.

Predstavitelia americkej centrálnej banky diskutujú o tom, kedy majú začať obmedzovať program nákupov dlhopisov. Na zasadaní Fed-u v júli konštatovali, že sú v podstate spokojní s plánom šéfa centrálnej banky USA Bena Bernankeho, ktorý ráta s redukciou nákupov v neskoršej časti tohto roka. Vyplýva to zo záznamu zo zasadania, ktorý zverejnili 21. augusta. Šesťdesiatpäť percent ekonómov, ktorých vo svojom prieskume od 9. do 13. augusta oslovila agentúra Bloomberg, uviedlo, že prvé obmedzenie nákupov očakávajú na zasadaní Fed-u, ktoré bude 17. a 18. septembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona