Pre ľudí v núdzi pripravili slávnostnú štedrovečernú večeru vo viacerých mestách Slovenska

NETKY.SK • 21 December 2018, 16:22 • 2 min
Pre ľudí v núdzi pripravili slávnostnú štedrovečernú večeru vo viacerých mestách Slovenska

TRNAVA – Slávnostne prestretý stôl, tradičná kapustnica, ryba so šalátom, sladkosť a malé balíčky s trvanlivými potravinami čakali v piatok v Trnave účastníkov vianočnej večere pre ľudí v núdzi, ľudí bez domova a osamelých.

slovakia

left justify in out

Podujatie má v meste už tridsaťročnú tradíciu, v tomto roku pozvanie prijalo zhruba osem desiatok ľudí.

 

"Je to o niečo menej, na čo sme sa pripravili," povedal riaditeľ Trnavskej arcidiecéznej charity Miroslav Dzurech. Charita spoluorganizuje a zabezpečuje večeru spolu s mestom Trnava a Katolíckou jednotou Slovenska, v ktorej priestoroch sa akcia tradične koná. Prítomných prišiel pozdraviť trnavský arcibiskup Ján Orosch, ktorý si pripravil duchovné slovo a po oficiálnej časti hosťom aj zahral na gitare.

 

Teplo vianočnej kapustnice a pravú sviatočnú atmosféru pocítilI v piatok aj v Zariadení dočasného bývania v Dolnom Kubíne približne dvadsiatka ľudí bez domova. Charitatívnu akciu a malý darček pre nich pripravila tamojšia mestská samospráva.

 

Kapustnicu varili pracovníci mestského úradu spolu s vedúcou oddelenia pre rodinu a krízovú intervenciu Katarínou Trubanovou. Pri príprave pomáhali aj súčasní klienti nocľahárne. „V súvislosti s blížiacimi sa vianočnými sviatkami, ktoré sú obdobím pokoja, lásky a štedrosti, sme sa rozhodli, že aspoň na chvíľku prinesieme čaro Vianoc aj ľuďom bez domova, ktorí sú v našom meste. Chceme, aby aspoň na chvíľu zabudli na starosti a pocítili spolupatričnosť,“ uviedla.

 

img

 

Pracovníci úradu strávili v zariadení čas spoločne s klientmi. Neskôr si urobili predčasnú štedrú večeru. „V rámci terénnej a krízovej intervencie momentálne evidujeme približne 15 až 20 ľudí, ktorí využívajú služby nocľahárne, prípadne, o ktorých vieme, že sa zdržiavajú a prenocúvajú na verejných priestranstvách v meste,“ priblížila

Trubanová.

 

Samospráva pravidelne monitoruje ľudí bez prístrešia v meste prostredníctvom terénnej sociálnej služby a krízovej intervencie. Pravidelná detekcia ich pohybu pomáha získať prehľad o migrácii, ako aj ich zdravotnom stave. Priamo v teréne im pracovníci odboru sociálnych vecí poskytujú základné poradenstvo.

 

„Týmto ľuďom ponúkame v prípade ich záujmu možnosť riešenia ich nepriaznivej sociálnej situácie poskytnutím prístrešia v Nocľahárni Stop-Šanca, kde sú okrem ubytovania vytvorené podmienky na stravovanie a vykonanie nevyhnutnej základnej osobnej hygieny,“ doplnila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies