Pre ľudí bez domova je zima najťažším obdobím, upozorňujú neziskovky

NETKY.SK • 3 December 2018, 17:15 • 2 min
Pre ľudí bez domova je zima najťažším obdobím, upozorňujú neziskovky

BRATISLAVA - V Bratislave trávi na ulici každý rok zimu viac ako 4000 ľudí. Toto obdobie je pritom pre ľudí bez domova najťažšie v roku.

slovakia

left justify in out

Upozorňujú na to neziskové organizácie, ktoré sa práci s bezdomovcami venujú. Verejnosť preto vyzývajú na všímavosť, ale aj pomoc.

 

Počas zimy si podľa občianskeho združenia Stopa Slovensko uvedomujú ľudia bez domova svoju samotu a vylúčenie. Združenie preto organizuje tento týždeň v Bratislave akciu s názvom Pre niekoho prvé, pre niekoho posledné Vianoce na ulici. Pred Starou tržnicou na Námestí SNP budú vo štvrtok (6. 12.), piatok (7. 12.) od 16. do 17. hodiny a v sobotu (8. 12.) od 10. do 12. hodiny zbierať ponožky a rukavice pre ľudí bez domova.

 

"Zo skúsenosti vieme, že táto časť oblečenia a ochrany pred chladom je tá najžiadanejšia," napísalo združenie na sociálnej sieti.

 

Občianske združenie Vagus vyzýva ľudí, aby počas zimy sledovali svoje okolie a ak zbadajú človeka v ohrození, venovali mu pozornosť.

 

"Čo najskôr ho oslovte, ponúknite teplý nápoj alebo prikrývku. Ak je situácia vážnejšia, nahláste človeka bez domova cez našu linku 0949 655 555 (funguje v pondelok až piatok od 9. do 21. hodiny a v sobotu od 17. do 21. hodiny) alebo nám dajte vedieť cez Vagus SOS aplikáciu," píše organizácia prostredníctvom sociálnej siete. Podotýka, že v prípade ohrozenia života treba ihneď volať na tiesňovú linku 155.

 

Počas víkendu zamrzol jeden človek, ďalšieho sa podarilo zachrániť

 

Nezisková organizácia Depaul Slovensko upozorní v nedeľu (9. 12.) prostredníctvom kultúrnej akcie Doma dobre v bratislavskej Nocľahárni sv. Vincenta de Paul na problematiku života ľudí bez domova priamo na mieste, ktoré je pre vyše tisíc ľudí ročne často jedinou šancou, ako prežiť zimu.

 

Organizátori pripravujú aj besedu o bezdomovectve so zakladateľom Depaul Slovensko Jurajom Barátom, súčasným riaditeľom Jozefom Kákošom, s riaditeľom Vagusu Sergejom Károm a novozvoleným primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

 

"Pracovníci organizácie Depaul Slovensko sa starajú o to, aby ľuďom bez domova poskytli teplo, stravu a základné služby bez ohľadu na to, v akom stave prídu. Okrem iného tu dostanú hygienické potreby a v prípadne záujmu i sociálne poradenstvo a pomoc pri hľadaní práce," uviedla organizácia.

 

Na svojom webe ľudí žiada, aby jej nenosili šatstvo. Verejnosť jej však môže doniesť potraviny, ako napríklad čaj, instantnú kávu, kryštálový cukor, rybacie konzervy či keksy. Taktiež hygienické prostriedky, ako sprchovacie gély, mydlá, zubné kefky a pasty či toaletný papier. Ľudia môžu doniesť aj deky, posteľné plachty a uteráky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona