Pre likviditu bánk v USA budú platiť prísnejšie pravidlá

NETKY.SK • 4 September 2014, 09:10 • 2 min
Pre likviditu bánk v USA budú platiť prísnejšie pravidlá

WASHINGTON - Americké regulačné úrady v stredu zverejnili pravidlá v oblasti likvidity, ktoré majú zabezpečiť, že banky budú mať v držbe dostatok ľahko predajných aktív. Počas finančnej krízy v rokoch 2007 až 2009 malo množstvo bánk problém s nedostatkom hotovosti. Tieto pravidlá sú snahou o to, aby veľké banky ako JPMorgan Chase a Citigroup boli silnejšie. Tým sa má zabrániť budúcim hrozbám pre finančný systém.

slovakia

left justify in out

"Tieseň v oblasti likvidity bola prostriedkom šíriacej sa nákazy počas finančnej krízy,“ povedal člen Rady guvernérov amerického Federálneho systému (Fed) Daniel Tarullo. Fed uviedol, že veľké americké banky budú musieť mať celkovo v držbe vysoko likvidné aktíva v hodnote približne 2,5 bil. USD do roku 2017. "Nové pravidlo robí takéto problémy menej pravdepodobné, keďže limituje veľké banky pri obchodoch, pri ktorých podstupujú nadmerné likvidné riziko,“ doplnil Tarullo. Fed uviedol, že bankám by chýbali aktíva v hodnote 100 mld. USD v prípade, že by stanovená hranica začala platiť v súčasnosti. 

 

Pravidlá likvidity donútia banky, aby držali aktíva, ktoré im umožnia financovať počas krízy svoje potreby do 30 dní. Prijaté pravidlo je v porovnaní s navrhovanou verziou miernejšie. Menším bankám umožňuje, aby svoju likviditu vyratúvali mesačne a nie denne. Pravidlo tiež opomína spoločnosti, ktoré reguluje Fed, sú systémovo dôležité, ale nie sú bankami. Takou firmou je napríklad poisťovacia spoločnosť Prudential Financial Inc. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies