Pre lásku k žralokom predal biológ dom, teraz s dravcami putuje po Európe

NETKY.SK • 25 November 2011, 08:38 • 2 min
Pre lásku k žralokom predal biológ dom, teraz s dravcami putuje po Európe

Pre lásku k žralokom predal biológ dom, teraz s dravcami putuje po Európe

slovakia

left justify in out

img

Obávaných morských dravcov môžu v týchto dňoch vidieť Nitrania pred bývalým domom kultúry Orbis. Francúzsky biológ a bývalý kaskadér Fabrice Lesieur tu v obrom akvárium vystavuje dva žraloky zachránené pri ropnej katastrofe v Mexickom zálive. Ďalšie pochádzajú z Filipín a Južnej Afriky. 
"V akváriu môžu návštevníci na vlastné oči vidieť vyše dvojmetrového žraloka fúzatého, žraloka koralového, leopardieho a najmenšieho žraloka čiernoplutvého dlhého 70 centimetrov," vysvetľuje Lesieur.
Láske k žralokom obetoval svoju kariéru kaskadéra aj dom, ktorý predal, aby mohol financovať prevádzku akvária a turné po Európe. Do špičkových technológií potrebných na prevádzku akvária a úpravu vody investoval 200.000 eur. V nádrži s dĺžkou sedem metrov, šírkou dva metre a výškou 1,2 metra je 15.000 litrov morskej vody. Čistenie vody zabezpečuje 40 filtrov a aktívne uhlie. Baktérie sa ničia pomocou ultrafialového žiarenia a chladenie vody zaisťuje titánová klimatizácia. O čistenie vody sa stará aj živočích ostrorep americký, ktorý likviduje zvyšky žraločej potravy a ich výlučky.
Lesieur je so svojimi žralokmi na Slovensku od 17. novembra. Svoje turné, ktorým chce zmeniť negatívny pohľad ľudí na tieto morské dravce, začal v Leviciach, odkiaľ sa s mobilným akváriom presunul do Vrábeľ. Momentálne je v Nitre, kde budú žraloky vystavené do 27. novembra. "Neskôr sa presunieme do Serede a Trnavy. V dňoch 5. a 6. decembra môžu ľudia vidieť žraloky na parkovisku pri Slnečných jazerách v Senci," dodal Lesieur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona