Pre košické letisko bolo udalosťou otvorenie linky do Londýna

NETKY.SK • 31 December 2013, 14:21 • 2 min
Pre košické letisko bolo udalosťou otvorenie linky do Londýna

BRATISLAVA - Zástupca výkonného riaditeľa pre financie spoločnosti Letisko Košice - Airport Košice, a.s. Tomáš Jančuš tvrdí, že o priame letecké spojenie do Londýna je od jeho otvorenia vysoký záujem. Za veľmi dôležitý označil aj príchod Českých aerolínií ako stabilného a spoľahlivého prepravcu na trase Košice - Bratislava.

slovakia

left justify in out

K najvýznamnejším udalostiam na košickom letisku v roku 2013 patrilo otvorenie leteckého spojenia na londýnske letisko Luton. Pravidelná linka, ktorú v polovici septembri začali prevádzkovať maďarské nízkonákladové aerolínie Wizz Air, už v prvých mesiacoch potvrdila svoje opodstatnenie. "O spojenie s Londýnom je od jeho spustenia veľmi vysoký záujem," informoval agentúru SITA zástupca výkonného riaditeľa pre financie spoločnosti Letisko Košice - Airport Košice, a.s. Tomáš Jančuš. "Veľmi dôležitý je tiež príchod Českých aerolínií (ČSA) ako stabilného a spoľahlivého prepravcu na trase Košice - Bratislava, ktorá má svoje nezastupiteľné miesto v dopravnej infraštruktúre SR," dodal. ČSA po dvoch rokoch 11. decembra obnovili pravidelnú linku z Prahy do Bratislavy s pokračovaním do Košíc.

"Letecká doprava vo všeobecnosti vykazuje vysokú kolísavosť. Je to odvetvie, v ktorom panuje obrovská konkurencia, nielen medzi leteckými spoločnosťami, ale aj medzi letiskami, resp. destináciami. Rok 2013 z tohto pohľadu nebol žiadnou výnimkou a opäť bol veľmi náročným rokom," poznamenal Jančuš. Letisko vzhľadom na reorganizáciu na začiatku a konci tohto roka podstatne znížilo počet zamestnancov, neuviedlo však o koľko. "Všetkým týmto našim bývalým zamestnancom bolo vyplatené odstupné v zmysle platnej kolektívnej zmluvy," doplnil Jančuš. 

Letisko v Košiciach neposkytlo údaje o predpokladanom hospodárskom výsledku a výnosoch v tomto roku. Nekonkretizovalo ani očakávaný počet vybavených cestujúcich. "Vo všeobecnosti by sme sa s malou odchýlkou mali dostať na úroveň minulého roka," uviedol Jančuš. "Kvôli výpadkom kapacity na strane leteckých spoločností, najmä na linke do Bratislavy a v prvom polroku 2013 aj do Prahy, sme zaznamenali mierny pokles prepravených cestujúcich," priblížil. Chartrová preprava podľa neho kopírovala minuloročný vývoj. 

Košické letisko v roku 2012 vybavilo 235 754 cestujúcich, čo bolo medziročne menej o 30 389, resp. o 11,4 %. Podľa prehľadu hospodárenia podnikov vo vlastníctve, alebo s podielom štátu letisko plánovalo v tomto roku zisk 1,107 mil. eur (v roku 2012 dosiahlo zisk 1,408 mil. eur) a v budúcom roku predpokladá priaznivý hospodársky výsledok 1,156 mil. eur. 

Po príchode stabilného prepravcu na linku do Bratislavy a pre vysoký záujem o lety do Londýna očakáva košické letisko v budúcom roku nárast počtu prepravených cestujúcich. "Z hľadiska pravidelnej leteckej dopravy chceme udržať všetky existujúce spojenia a frekvencie. V prípade spojenia s Bratislavou je cieľom rozšíriť ho na každý pracovný deň. Pokiaľ ide o nové letecké spojenia, hlavnou prioritou naďalej zostáva zabezpečenie priameho pravidelného spojenia s nemeckým Düsseldorfom," očakáva Jančuš. Letisko Košice má okrem Bratislavy, Prahy a Londýna (Luton) pravidelné spojenie aj s Viedňou, ktoré zabezpečuje spoločnosť Austrian Airlines. 

Spoločnosť Letisko Košice - Airport Košice, a.s. vznikla v máji 2004, eviduje základné imanie 50,43 mil. eur. Väčšinovým, 66-percentným vlastníkom košického letiska je spoločnosť KSC Holding, a.s., v ktorej má rozhodujúci vplyv letisko Viedeň. Štát vlastní v košickom letisku cez ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja 34 % akcií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies