Pre korupciu vo FIFA vyšetrujú aj legendárneho Beckenbauera

NETKY.SK • 28 November 2014, 07:52 • 2 min
Pre korupciu vo FIFA vyšetrujú aj legendárneho Beckenbauera

ŽENEVA - Pre voľbu dejísk majstrovstiev sveta 2018 a 2022 a možnú korupciu vyšetrujú päť funkcionárov a nechýba medzi nimi ani legenda nemeckého futbalu Franz Beckenbauer.

slovakia

left justify in out

Medzi podozrivými sú aj jeden z možných ašpirantov na post prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Harold Mayne-Nicholls z Čile či členovia výkonného výboru FIFA Ángel María Villar zo Španielska, Michel D´Hooghe z Belgicka a Worawí Makudí z Thajska. Pre AP potvrdila mená osoba spätá s prípadom, o pätici funkcionárov informovali aj viaceré európske médiá.

 

Beckenbauer bol jedným z 22 hlasujúcich, ktorí v decembri 2010 volili usporiadateľa MS 2018 a 2022. Šampionáty napokon dostali Rusko a Katar. Suspendovali ho už počas júnových majstrovstiev sveta, keďže nechcel pomáhať vyšetrovaniu špeciálnej komisie FIFA. Mayne-Nicholls viedol komisiu, ktorá preverovala kandidatúry. 

 

Pred týždňom členovia etickej komisie FIFA Michael Garcia a Joachim Eckert potvrdili, že otvorili viacero formálnych vyšetrovaní proti nemenovaným funkcionárom. Európske médiá začali špekulovať o konkrétnych menách, ktoré teraz odhalil zdroj AP. FIFA zároveň podala trestné oznámenie na švajčiarskej prokuratúre proti neznámemu páchateľovi za korupciu. "FIFA nemôže potvrdiť ani vyvrátiť všetky informácie," uviedla futbalová federácia vo svojom vyhlásení a odkázala na vyšetrovanie svojej etickej komisie. 

Správa vyšetrovacej komisie FIFA, ktorú viedol Michael Garcia, vyvolala viaceré kontroverzné reakcie a rozdelila organizáciu. Prezident FIFA ju chce zverejniť až v prípade, ak sa osoby spomenuté v správe vzdajú svojho práva na akékoľvek ďalšie právne kroky. Vyšetrovacia komisia pripravila 430-stranovú záverečnú správu. Nemecký sudca Joachim Eckert pred týždňom zverejnil 42-stranový sumár vyšetrovania.

Konštatoval, že nenašiel dôkazy svedčiace o úplatkoch či zákulisných dohodách a nevidí žiaden dôvod na opakovanie celého procesu výberu. Prakticky tým posvätil práva Ruska na MS 2018 a Kataru na MS 2022. Eckert od začiatku septembra študoval Garciovu správu, ktorej obsah zostal utajený. Tvrdí, že dôveryhodnosť volieb nebola narušená a niet dôvodov na revíziu výsledkov. Garcia to však odmietol a správu Eckerta napadol. 

 

Exuktíva FIFA sa najbližšie stretne 18. a 19. decembra v marockom Marrakéši. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona