Pre korupciu ukončí American Airlines spoluprácu so štátnymi aerolinkami Qatar a Etihad

NETKY.SK • 13 Júl 2017, 11:59 • 2 min
Pre korupciu ukončí American Airlines spoluprácu so štátnymi aerolinkami Qatar a Etihad

NEW YORK - Americká letecká spoločnosť American Airlines, ktorá je najväčším leteckým prepravcom v USA, ukončí spoluprácu s Qatar Airways a Etihad Airways. S oboma spoločnosťami už dlhodobo vedie obchodný spor, kvôli nelegálnej finančnej podpore od jednotlivých vlád emirátov.

slovakia

left justify in out

Americká spoločnosť usúdila, že je načase prerušiť zmluvu, ktorá spoločnostiam umožňuje predávať letenky aj partnerským aerolíniám. Hlavným dôvodom pre uzavretie takejto zmluvy bolo zjednodušenie a napojenie sa na trasy, ktoré nemajú jednotlivé spoločnosti nemajú pokryté.

 

Veľkou výhodou tejto dohody bolo zdieľanie letov. Aerolinky Blízkeho východu popierajú akékoľvek získavanie finančných prostriedkov zo strany štátu. Americké spoločnosti ich tiež kritizujú z nekalej konkurencie, keďže vďaka štátnej podpore môžu tlačiť ceny leteniek nadol.

 

V ďalšom kroku požadujú od americkej vlády, aby obmedzila prístup prepravcom z Blízkeho východu na domáce letiská. Podľa informácii, ktoré získala agentúra Reuters, vláda zvažuje ich návrh. Dohoda medzi American Airlines a Etihad Airways sa po deviatich rokoch ukončí v marci budúceho roka.
 
Štátne Etihad Airways patria medzi top spoločnosti na trhu a zároveň sú druhou najväčšou spoločnosťou Spojených arabských emirátov. Qatar Airway je zasa katarskou jednotkou.


Kataru sa týmito novými skutočnosťami značne skomplikovala situácia. Ten totiž plánoval odkúpiť časť American Airlines. Žiadosť o prevzatie 10% podielu podali na regulačný úrad ešte koncom júna. Hovorca americkej spoločnosti sa vyjadril, že oni o investíciu nežiadali. Podľa vnútropodnikových predpisov, každý záujemca o kúpu podielu v American Airlines musí podať písomnú žiadosť, ktoré schvaľuje vedenie firmy. Katar do dnešného dňa nedostal odpoveď.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona