Pre kontroverzný stavebný zákon Štefana Holého sú primátori ochotní prísť pred parlament

NETKY.SK • 11 Jún 2021, 13:42 • 2 min
Pre kontroverzný stavebný zákon Štefana Holého sú primátori ochotní prísť pred parlament

TRNAVA – Ak sa stavebný zákon a zákon o územnom plánovaní dostane do parlamentu v súčasnej podobe, primátori sú ochotní prísť pred Národnú radu SR (NR SR).

slovakia

left justify in out

Po rokovaní primátorov krajských miest v Trnave to povedal primátor Trenčína Richard Rybníček. Primátori združení v zoskupení K8 sa podľa neho zhodli, že návrhy týchto zákonov sú jednoznačne zlé, treba ich stiahnuť a začať odznova.

 

Občania stratia právo rozhodovať
Rybníček trvá na tom, že ľudia, ktorí pripravovali stavebný zákon a zákon o územnom plánovaní, veľa o tejto problematike nevedia. Základnou výhradou, na ktorej sa zhodli aj primátori krajských miest, je vylúčenie občanov z konaní.

 

„Dnes sa občan môže odvolať, návrh nového zákona hovorí, že občan je zo stavebného konania vylúčený. My budeme chrániť občanov, pretože tento návrh zákona im nedáva možnosť rozhodovať o území, v ktorom žijú,“ dodal Rybníček, ktorý je aj prezidentom Únie miest Slovenska.

 

Mestá prídu o kompetencie

Primátorom tiež prekáža, že v prípade územných plánov by dostali určité kompetencie samosprávne kraje. „Keď raz zastupiteľstvo v meste alebo obci schváli alebo neschváli územný plán, nie je možné, aby nás nejaký vyšší územný celok prehlasoval,“ vysvetlil ďalšiu z výhrad primátor Trenčína.

Primátori zo združenia K8 sa v Trnave venovali aj odpadovej legislatíve a finančným dopadom koronakrízy na samosprávy. Novým predsedom združenia sa stal primátor Žiliny Peter Fiabáne. Domáci primátor Peter Bročka svojim kolegom predstavil niektoré z rozpracovaných akcií Trnavy.

Mohlo by vás zaujímať: Sporný stavebný zákon Štefana Holého: Únia miest k nemu podala 52 pripomienok!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies