Pre komáre musia robiť postreky v 20 obciach vrátane Bratislavy

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 15:31 • 2 min
Pre komáre musia robiť postreky v 20 obciach vrátane Bratislavy

BRATISLAVA – Postreky komárov po nedávnych povodniach sa budú musieť robiť v 20 obciach vrátane hlavného mesta. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal hlavný hygienik SR Ivan Rovný s tým, že starostovia o tom už boli informovaní. Kedy s postrekmi začnú, závisí od jednotlivých obcí.

slovakia

left justify in out

Komáre však zatiaľ nešíria žiadne prenosné choroby. "Epidemiologická situácia zostáva nezmenená, takže aj naďalej sa nešíria žiadne prenosné choroby prostredníctvom komárov," vyhlásila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD).

Pozemným postrekom sa tak nevyhne bratislavská Petržalka, Staré Mesto, Karlova Ves, Devínska Nová Ves, Záhorská Ves, Devín, Štúrovo, Vysoká pri Morave, Medveďov či Zlatno na Ostrove. Úrad verejného zdravotníctva odporučil postreky najmä pre obce v okresoch Veľký Krtíš, Nové Zámky a Komárno. Hygienici budú každý deň aktualizovať zoznam týchto obcí. "Súčasná situácia je taká, že komáre sú všade, ale len na niektorých miestach vletujú do obcí, hlavne v oblasti okolí Bratislavy," povedal entomológ Jozef Brestovský, ktorý výskyt komárov monitoruje v teréne.

Rovný uistil, že naďalej prebieha monitoring výskytu komárov. "Pokračuje sa v prieskume, v monitorovaní sme prešli na kríky, na stromy," dodal.

Na Slovensku sa budú robiť pozemné postreky. Podľa entomológa sú totiž na Slovensku registrované len postreky proti dospelým komárom, ktoré sú veľmi nebezpečné pre organizmy žijúce vo vode. "Pri leteckej aplikácii by nebolo možné dodržať, aby sa nedostali do vody. Ak sa nejaký prípravok dostane do vzduchu, nikto nevie, kde sa dostane a čo pozabíja," povedal Brestovský.

Na Slovensku sa podľa neho vyskytli larvy komára z rodu anofeles, ktorý je prenášačom malárie. "My tu máme taký zvláštny stav anofelizmus bez malárie. Máme tu komáre z rodu anaofeles, nemajú však čo prenášať, lebo nemáme maláriu," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies