Pre kanceláriu podpredsedu Jobbiku spolu volali šéfovia diplomacií Slovenska a Maďarska

NETKY.SK • 15 Október 2015, 23:05 • 2 min
Pre kanceláriu podpredsedu Jobbiku spolu volali šéfovia diplomacií Slovenska a Maďarska

BRATISLAVA - Slovenský a maďarský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a Péter Szijjártó spolu telefonicky hovorili o otvorení kancelárie poslanca maďarského parlamentu a podpredsedu extrémistickej strany Jobbik Istvána Szávaya v Dunajskej Strede. Pre TASR to potvrdil hovorca slovenského rezortu diplomacie Peter Stano.

slovakia

left justify in out

Ministri sa vzájomne uistili o tom, že takáto provokácia neovplyvní dynamicky sa rozvíjajúcu spoluprácu oboch krajín. Szijjártó sa vyjadril, že tento krok určite nemotivoval národný, ale stranícky záujem.

 

Maďarské ministerstvo zahraničného obchodu a zahraničných vecí vo svojom vyhlásení označilo otvorenie poslaneckej kancelárie za zbytočnú provokáciu, ktorá spôsobí škody nielen z hľadiska maďarsko-slovenských vzťahov. Szijjártó sa okrem toho počas telefonického rozhovoru s predsedom SMK Józsefom Berényim zhodol na tom, že tento krok je dobrý iba na to, aby vyvolal napätie medzi obidvoma krajinami.

 

V podobnom duchu reagoval maďarský premiér Viktor Orbán.

 

Slovenský predseda vlády Robert Fico to označil za provokáciu a nesprávny krok.

 

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini vyzval Szávaya na okamžité zatvorenie jeho poslaneckej kancelárie v Dunajskej Strede. Ten to napriek tejto výzve nemieni urobiť. "Ako poslanec maďarského parlamentu som prisahal, že budem zastupovať záujmy všetkých Maďarov," reagoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona