Pre ilegálny prelet nad dejiskom summitu COP21 zadržali belgického pilota

NETKY.SK • 8 December 2015, 11:57 • 2 min
Pre ilegálny prelet nad dejiskom summitu COP21 zadržali belgického pilota

BRUSEL - Francúzske bojové stíhačky museli v pondelok ráno zasahovať nad Parížom kvôli súkromnému lietadlu z Belgicka, ktoré letelo v zóne s dočasným zákazom lietania, zriadenej z dôvodu konania medzinárodnej klimatickej konferencii C0P21. Uviedla to dnes tlačová agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

Obchodné lietadlo s domicilom v belgickom meste Antverpy bolo vojenskými stíhačkami odklonené zo svojej trasy v pondelok ráno okolo 09.00 h. Lietadlo sa ocitlo v zóne so zákazom preletov, ktoré boli dočasne zavedené kvôli zaisteniu bezpečnosti COP21. Belgický pilot mal zámer pristáť na letisku Bourget v severnej časti mesta, kde práve prebieha klimatický summit OSN. Vojenské stíhačky nepoznali jeho zámer, a preto ho vyzvali a odklonili na menšie letisko Pontoise na západ od Paríža.

 

Pilot dodatočne vyhlásil, že o zavedení bezletovej zóny v tejto oblasti nevedel. Francúzsky dopravný zákonník však stanovuje, že ak nejaký pilot lietadla "omylom alebo z nedbalosti naruší oblasť francúzskeho územia v rozpore so zavedeným zákazom", bude potrestaný šesťmesačným pobytom za mrežami a finančnou pokutou vo výške 15.000 eur. Francúzsky internetový spravodajský server L'Obs uviedol, že vzdušné policajné sily zatiaľ obvinenie voči pilotovi z Belgicka nevzniesli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies