Pre ilegálnu migráciu sa stretli štáby SIS, VS a NBÚ

NETKY.SK • 25 September 2015, 09:34 • 2 min
Pre ilegálnu migráciu sa stretli štáby SIS, VS a NBÚ

BRATISLAVA - Na mimoriadnom zasadnutí štábov Slovenskej informačnej služby (SIS), Vojenského spravodajstva (VS) a Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) sa stretli vo štvrtok 24. septembra v Bratislave najvyšší predstavitelia týchto troch spravodajských zložiek.

slovakia

left justify in out

Išlo o ďalšie spoločné stretnutie predstaviteľov slovenských spravodajských zložiek k problému ilegálnej migrácii, keď ústrednou témou mimoriadnej porady boli najmä bezpečnostné aspekty súčasnej migračnej krízy. TASR o tom dnes informoval hovorca SIS Branislav Zvara.

 

"Z rokovaní vyplynulo, že naše spravodajské zložky nepodceňujú obavy z radikálnych prejavov a teroristických hrozieb, pred ktorými nie je v súčasnosti stopercentne imúnna žiadna krajina vrátane Slovenska. Spravodajské zložky napriek svojim kapacitným možnostiam, ktoré sú v porovnaní s enormným nárastom nelegálnej migrácie limitované, prijímajú opatrenia súvisiace s výkonmi zameranými najmä na ochranu pred terorizmom a extrémizmom," priblížil hovorca SIS.

 

Účastníci zasadnutia štábov hodnotili aktuálnu situáciu v Slovenskej republike z pohľadu ohrození vyplývajúcich z nelegálnej migrácie a predovšetkým z dôsledne nefungujúceho režimu kontroly pohybu osôb v rámci Schengenu, na čo SIS nedávno upozornila. "V súvislosti s následkami migračnej krízy na našu bezpečnosť a bezpečnosť našich partnerov sa prediskutovali tiež prognózy budúceho možného vývoja v tejto citlivej bezpečnostnej oblasti. Významnú časť mimoriadneho stretnutia štábov tvorilo posúdenie doterajších bezpečnostných opatrení namierených na eliminovanie prípadných teroristických hrozieb s dôrazom na posilnenie spôsobilostí a schopností zastúpených zložiek v reakčnom čase prijímať adekvátne bezpečnostné opatrenia na ochranu štátu a bezpečnosti jeho občanov," povedal ďalej Zvara.   Diskutovalo sa aj o právno-bezpečnostných aspektoch účasti spravodajských zložiek v konaní o azyle a pobyte cudzincov. "Ďalšie podrobnosti stretnutia sú utajovanými skutočnosťami, ku ktorým sa zo zákona z pochopiteľných dôvodov nemôžeme vyjadrovať," dodal na záver hovorca slovenskej tajnej služby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies