Pre hurikánovú sezónu 2012 vedci predpovedajú desať tropických búrok

NETKY.SK • 5 Apríl 2012, 07:12 • 2 min
Pre hurikánovú sezónu 2012 vedci predpovedajú desať tropických búrok

Pre hurikánovú sezónu 2012 vedci predpovedajú desať tropických búrok

slovakia

left justify in out

img

Tohtoročná atlantická hurikánová sezóna bude mierne "podpriemerná" s predpokladaným počtom desiatich tropických búrok, z ktorých štyri dosiahnu silu hurikánu. Oznámili to dnes prognostici z americkej Coloradskej štátnej univerzity.

Dva z predpokladaných búrkových systémov by mali byť silnými hurikánmi s rýchlosťou vetra najmenej 178 km/h (kategória 3 a viac), uviedla agentúra Reuters.

V priemernom roku vznikne v oblasti Atlantiku, Karibiku a Mexického zálivu 11 tropických búrok vrátane šiestich hurikánov, pričom dva z nich sa stanú hurikánmi najmenej tretej kategórie. Sledovaná sezóna trvá od 1. júna do 30. novembra.

Výhľad pokojnejšej sezóny je založený na dvoch hlavných faktoroch. Hurikánom sa darí nad teplejšou vodou a tropický Atlantik tento rok ochladol, uviedli vedci. Zároveň je dosť pravdepodobné, že toto leto bude ovplyvnené účinkom klimatického javu El Niňo, ktorý oslabuje atlantické hurikány.

Šanca, že silný atlantický hurikán zasiahne tento rok USA, je podľa meteorológov 42-percentná. Historický priemer je 52 percent.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona