Pre hluk z dopravy či prevádzok sa možno sťažovať na RÚVZ

NETKY.SK • 17 September 2012, 07:16 • 2 min
Pre hluk z dopravy či prevádzok sa možno sťažovať na RÚVZ

Pre hluk z dopravy či prevádzok sa možno sťažovať na RÚVZ - Radíme Zabezpečenie ochrany ľudí pred hlukom v životnom prostredí respektíve neprekročenie prípustných hodnôt hladín hluku je podľa platnej legislatívy povinnosťou právnickej osoby alebo podnikat

slovakia

left justify in out

img

Zabezpečenie ochrany ľudí pred hlukom v životnom prostredí respektíve neprekročenie prípustných hodnôt hladín hluku je podľa platnej legislatívy povinnosťou právnickej osoby alebo podnikateľa, ktorý zdroj hluku prevádzkuje. "V prípade hluku spôsobeného dopravou je za zabezpečenie takejto ochrany zodpovedný správca príslušnej pozemnej komunikácie, prevádzkovateľ železničnej dráhy, letiska a podobne," vysvetlil zastupujúci hlavný hygienik Ivan Rovný.
      Kontrolu dodržiavania legislatívy zabezpečujú v rámci výkonu štátneho zdravotného dozoru regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ), zväčša na základe sťažností a podnetov obyvateľov. "Ak je to opodstatnené, uložia zodpovednému prevádzkovateľovi povinnosť vykonať nápravné opatrenia, ktorých splnenie následne od prevádzkovateľa vymáhajú aj prostredníctvom sankčných postihov," priblížil Rovný. Za porušenie povinností ohľadne ochrany pred hlukom možno uložiť pokutu od 165 do 16596 eur.
      Pre vonkajší priestor v obytnom a rekreačnom území, pod oknami obytných miestností, či školských a zdravotníckych zariadení a  v súčasnosti platí prípustná hodnota hladiny hluku pre pozemnú dopravu a rôznych stacionárnych zdrojov 50 decibelov, ozrejmil Rovný. Pokračoval, že v území situovanom v okolí diaľnic, rýchlostných ciest, ciest I. a II. triedy, miestnych komunikácií s hromadnou dopravou, železníc a letísk sú prípustné hodnoty hluku z dopravy o päť až desať decibelov vyššie.
      "Dodržanie prísnejších prípustných hodnôt je, naopak, vyžadované v území s osobitnou ochranou pred hlukom, akým sú napríklad kúpeľné a liečebné areály, ale aj v prípade hluku vznikajúceho v nočných hodinách (od 22.00 do 06.00 h.)," poukázal Rovný. Vyhláška upravuje aj prípustné hodnoty pre hluk zo stavebnej činnosti, pre zdroje hluku prevádzkované výnimočne a iné.
      Ochranu budov s obytnou funkciou pred hlukom z vonkajšieho prostredia je možné zabezpečiť opatreniami rôzneho charakteru. V prípade neúčinnosti opatrení realizovaných priamo na zdroji hluku je možné podľa Rovného chrániť aj samotné vnútorné prostredie prostredníctvom úprav vykonaných na fasáde objektu, ako napríklad výmena alebo izolácia okien alebo inštalácia vetracích štrbín pre alternatívne vetranie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies