Pre hlad a choroby umiera v Jemene denne 130 detí

NETKY.SK • 16 November 2017, 13:44 • 2 min
Pre hlad a choroby umiera v Jemene denne 130 detí

KÁHIRA - Približne 130 detí zomrie denne v Jemene v dôsledku chorôb a extrémneho hladu, ktoré sužujú túto vojnou zmietanú blízkovýchodnú krajinu.

slovakia

left justify in out

Počet umierajúcich detí podľa organizácie pravdepodobne ešte porastie pre pokračujúcu blokádu Jemenu. Podľa organizácie Save the Children zahynulo už v tomto roku v krajine vyše 50-tisíc detí.

 

K blokáde vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie pristúpila po tom, ako 4. novembra tamojší šiitskí povstalci húsíovia vypálili balistickú raketu zacielenú na saudskoarabskú metropolu Rijád. Vypálenie a zostrelenie rakety potvrdili obe strany.

 

Sunnitská Saudská Arábia a Spojené štáty následne obvinili šiitsky Irán z toho, že húsíom raketu dodal, čo povstalci popreli.

 

Rijád si za blokádu vyslúžil ostrú medzinárodnú kritiku, pričom OSN a ďalších zhruba 20 humanitárnych organizácií varovali, že blokáda by mohla dostať milióny Jemenčanov "na pokraj vyhladovania a smrti". Rijád následne po vlne kritiky v pondelok oznámil, že vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie začne znovuotvárať letiská a prístavy v Jemene.

 

Jemen sa zmieta v konflikte od roku 2014, keď šiitskí povstalci - tzv. húsíovia, podporovaní Iránom - dobyli metropolu Saná. To vtedy donútilo vládu medzinárodne uznávaného jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího ujsť a požiadať o vojenskú intervenciu susednú Saudskú Arábiu a štáty z oblasti Perzského zálivu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies