VIDEO: Pre Fica je strana Za ľudí obeťou vlády. Verí, že Smer-SD vyhrá ďalšie voľby

NETKY.SK • 8 September 2021, 17:41 • 2 min
VIDEO: Pre Fica je strana Za ľudí obeťou vlády. Verí, že Smer-SD vyhrá ďalšie voľby

BRATISLAVA - Šéf Smeru-SD v reakcii na odchod členov strany Za ľudí pripomenul aj zvýšenie verejného dlhu na 60,5 % hrubého domáceho produktu (HDP).

slovakia

left justify in out

Predseda Smeru-SD Robert Fico dnes reagoval na súčasnú politickú situáciu na Slovensku, ktorú rozvíril odchod šiestich poslancov Národnej rady (NR) SR zo strany Za ľudí i z poslaneckého klubu do klubu SaS. Klub Za ľudí sa po ich odchode rozpadne, keďže v ňom nebude dostatok poslancov na jeho ďalšie fungovanie.

 

 

Predseda SaS Richard Sulík deklaroval záujem udržať vládnu koalíciu aj to, že si SaS nechce nárokovať ďalšie posty v rámci koalície. Jedinou požiadavkou strany má byť zotrvanie Márie Kolíkovej vo funkcii ministerky spravodlivosti. Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová v reakcii označila odchod kolegov za zradu hodnôt i členov strany.

 

 

 

Predčasné voľby 

 

Fico hovorí, že jedinou cestou pre vládnu koalíciu sú aktuálne predčasné voľby. Myslí si, že vláda už nebude mať neskôr čo zachraňovať, pretože zo súčasnej koalície nezostane kameň na kameni. Je presvedčený, že ak sa bude situácia naďalej takto vyvíjať, tak Smer-SD vyhrá ďalšie voľby. Dodal, že strana Za ľudí je prvou obeťou súčasnej vlády.

 

K témeVeronika Remišová označila odídencov zo strany Za ľudí za zradcov!

 

Zároveň sa pýta, či kabinet ešte zaujímajú aktuálne výzvy štátu alebo na ne rezignoval. "Nerozumiem ich filozofii, rozumiem ich filozofii len z pohľadu peňazí. Keby som dnes bol v ich koži a pozeral sa na vývoj v krajine, tak by som prijal rozhodnutie: Poďme zachrániť ruiny. Hovorím o ruinách vládnej koalície. Zachrániť ruiny koalície môžete len tak, že pristúpite k predčasným parlamentným voľbám. Oni si však povedali, že chcú ďalej kradnúť".

 

Verejný dlh

 

Poukázal tiež na zvyšovanie verejného dlhu. Členovia koalície si podľa šéfa Smeru-SD neuvedomujú, že do riadnych volieb už nebudú mať čo zachraňovať.

 

Smer-SD podľa Ficových slov nezaujíma ani líderka Za ľudí Veronika Remišová, ani ministerka spravodlivosti Kolíková. Namieta však, že ak môže Kolíková ostať vo funkcii, treba sa pripraviť na to, že v budúcnosti môžu bratia a sestry ministrov robiť biznis so štátom.

 

Fico tiež vyhhlásil, že Slovensko je v súčasnosti krajinou s najhoršou udržateľnosťou verejných financií v rámci EÚ a reálne mu hrozí bankrot. Vláda by preto mala okamžite predstaviť plán na ich ozdravenie. 

 

Prečítajte si tiežIgor Matovič: Verejné financie sú v katastrofálnom stave!

 

Na stabilizáciu verejných financií je podľa expremiéra treba vyriešiť približne osem miliárd eur na strane výdavkov štátneho rozpočtu. "Chceme vyzvať vládu SR, aby predstavila jasný plán, ako tých osem miliárd, čo nakradli, rozhádzali bez výsledkov v roku 2020 a 2021, budú riešiť".

 

Predseda Smeru-SD pripomenul, že verejný dlh Slovenska narástol na 60,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Nesúhlasí však, aby vláda riešila deficit zvyšovaním dôchodkového veku či rastom daní a odvodov. Fico tiež vyčíta súčasnému ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽANO), že nezasadá ekonomický krízový štáb a problémy verejných financií nerieši ani s tripartitou.

 

Zásadné reformy

 

Matovič však zodpovednosť za postavenie Slovenska v udržateľnosti verejných financií v stredu ešte pred tlačovou konferenciou Smeru-SD odmietol. "Rada pre rozpočtovú zodpovednosť identifikovala, že Slovensko má najväčšie riziko udržateľnosti verejných financií, to znamená, že má v katastrofálnom stave verejné financie. Zároveň, keď si pozriete ich správu, tak najvyššia známka 6,3 bola vo februári 2020 a voľby boli 29. februára 2020. Takže áno, v takomto stave nám Peter Pellegrini odovzdal verejné financie". 

 

Situáciu by podľa šéfa rezortu financií mal zmeniť zákon o rozpočtovej zodpovednosti a zavedenie výdavkových limitov. Podľa ministra sa Slovensko nevyhne zásadnejším reformám. Kedy ich predstaví, však neuviedol.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona