Pre falošné eurobankovky zadržali v siedmich krajinách 53 podozrivých. Zatýkali aj na Slovensku.

NETKY.SK • 20 September 2017, 19:57 • 2 min
Pre falošné eurobankovky zadržali v siedmich krajinách 53 podozrivých. Zatýkali aj na Slovensku.

VIEDEŇ - Odhalenie falšovateľa peňazí v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko vyvolalo vlnu zatýkania v siedmich európskych štátoch. Muž z Korutánska si totiž pedantne viedol záznamy o svojich zákazníkoch, a tak došlo nielen v Rakúsku, ale aj na Slovensku, v Česku, Francúzsku, Grécku, Nemecku a Španielsku k zadržaniu celkove 53 osôb.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF s odvolaním sa na Europol, ktorý medzinárodnú operáciu koordinoval. Pre jej úspešnosť bolo kľúčovým februárové zadržanie 34-ročného Korutánca, ktorý sfalšoval celkove zhruba 6000 kusov bankoviek v nominálnej hodnote 50 eur a mnohé z falzifikátov rozoslal.

 

V auguste tohto muža odsúdili na tri roky väzenia, z toho 12 mesiacov nepodmienečne. Súd mu zrejme zohľadnil ako poľahčujúcu okolnosť značný podiel na úspechu operácie pod vedením Europolu, pred ktorou poskytol vyšetrovateľom všetky svoje spisy o objednávkach a zákazníkoch.

 

Ako dnes informoval Europol, pri operácii zrealizovali v uvedených siedmich európskych štátoch 77 domových prehliadok, zadržali celkove 53 podozrivých a zaistili 2049 falšovaných bankoviek.

 

Profesionálne vybavený Korutánec-samouk falšoval peniaze vo svojom byte a predával falzifikáty cez tzv. temnú stranu internetu - darknet. V priebehu asi troch mesiacov rozoslal na 375 adries 2180 falzifikátov, ďalších 1200 mal v čase odhalenia vo svojej dielni. Vyše 3000 iných bankoviek síce už vytlačil, ale ešte nevystrihol.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies