Pre extrémne sucho zvažuje Česko priviesť do Vltavy vodu z Dunaja

NETKY.SK • 12 December 2015, 11:19 • 2 min
Pre extrémne sucho zvažuje Česko priviesť do Vltavy vodu z Dunaja

PRAHA - Kvôli suchu a hrozbe nedostatku vody vznikol v Česku radikálny plán - štát zvažuje viesť pomocou umelých kanálov vodu z Dunaja do Vltavy či Labe. Zatiaľ si dal vypracovať štúdiu realizovateľnosti tohto veľmi ambiciózneho projektu, ktorý by vyšiel zrejme na stovky miliárd korún, píše spravodajský server denníka Mladá fronta DNES.

slovakia

left justify in out

Česi sa podľa iDNES.cz inšpirujú napríklad vo Francúzsku, kde vzniká prieplav spájajúci rieky Seina a Šelda. Český variant ponúka dve možnosti. Prvým je vodný koridor začínajúci sa buď už v bavorskom Jochensteine a tiahnuci sa cez Šumavu až k obci Přední Výtoň pri nádrži Lipno, alebo sa na Dunaj napojí až ďalej po jeho toku v Aschachu v Hornom Rakúsku. Druhá možnosť je už všeobecne známa trasa Dunaj-Odra-Labe, začínajúca sa pri bratislavskom Devíne a pokračujúca cez južnú a strednú Moravu smerom k Labe, vypočítava iDNES.cz.

 

Tak by sa prepojili na vodu bohaté oblasti Európy so suchými v Česku, Sasku či Poľsku. Európsky veľtok Dunaja vďaka alpským riekam nemá o vodu núdzu.

 

"Až bude v Európe vody nedostatok, bude pre nás tá dunajská životne dôležitá a bude sa s ňou draho kšeftovať. Preto musíme už teraz diplomaticky rokovať so Slovákmi a členmi Dunajskej aliancie, aby uznali potreby české, poľské i saské a prevody vody umožnili," apeluje stavebný inžinier a zástanca kanála Josef Podzimek.

Mnohomiliardové stavby podporuje skupina odborníkov, avšak otázkou je, či sa k ich stavbe štát odhodlá, uvažuje Mladá fronta DNES online: aktuálne si zadal štúdiu realizovateľnosti za 25 miliónov korún.

 

Veľkým priaznivcom jedného z variantov - kanálu Dunaj-Odra-Labe - je aj český prezident Miloš Zeman. Mnohí odborníci však považujú tento projekt, ktorý by podľa odhadov vyšiel zhruba na 400 miliárd Kč, za megalomanský, upozorňuje iDNES.cz.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona