Pre Európu nie je skvapalnený plyn z USA konkurenciou ruskému plynu

NETKY.SK • 18 Máj 2018, 18:12 • 2 min
Pre Európu nie je skvapalnený plyn z USA konkurenciou ruskému plynu

SOFIA - Na summite v Sofii v Bulharsku hlavy štátov a vlád oznámili svoju pripravenosť rokovať s USA o prehlbovaní energetickej spolupráce, ale len za podmienky zrušenia amerického CLA na oceľ a hliník, píše Deutsche Wertschafts Nachrichten.

slovakia

left justify in out

Lídri Európskej únie sa zhodli v názore, že dialóg s "pištoľou pri hlave" nie je možný. Spojené štáty už dávno bojujú s Ruskom pre európsky trh, a samozrejme majú záujem o zvýšenie dodávok skvapalneného plynu. 
   

Avšak realizácia tejto myšlienky v praxi nebude tak jednoduchá. Po dlhú dobu bude ruský zemný plyn dodávaný potrubím a stáť Európu oveľa lacnejšie, ako doprava modrého paliva cez Atlantický oceán. A Rusko-nemecký projekt "Nord Stream-2", zvýši energetickú bezpečnosť Nemecka, pretože predtým bola jediná tranzitná cesta, ktorá prešla cez Ukrajinu, infraštruktúra ktorej je veľmi stará. 
     

Európania tiež sľúbili Američanom, že v budúcnosti sa obmedzia len na necolné bariéry obchodu, vykonajú reformu Svetovej obchodnej organizácie a zároveň prispejú k zlepšeniu vzájomného prístupu na trhy priemyselných výrobkov a liberalizácií verejného obstarávania. 
     

EÚ však zdôraznila, že rokovania sa budú konať iba v súlade so zásadami Svetovej obchodnej organizácie. 28 vedúcich predstaviteľov krajín a vlád Európskej únie sa tiež rozhodlo neopustiť jadrovú dohodu s Iránom, pokiaľ Teherán dodržiava stanovené podmienky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies