Pre emisné podvody uskutočnia Francúzsko aj Taliansko náhodné testy áut

NETKY.SK • 25 September 2015, 15:28 • 2 min
Pre emisné podvody uskutočnia Francúzsko aj Taliansko náhodné testy áut

PARÍŽ - V reakcii na emisný škandál nemeckej automobilky Volkswagen sa Francúzsko rozhodlo zrealizovať náhodné testy na autách od rôznych firiem, aby sa ubezpečilo, že vozidlá v tejto krajine spĺňajú emisné normy. Uviedla to francúzska ministerka životného prostredia Ségolene Royalová. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ministerka oznámila zámer otestovať 100 vybraných áut vo štvrtok (24.9.) na mimoriadnej schôdzke so zástupcami automobiliek. Testy, ktoré bude realizovať nezávislá komisia, by mali slúžiť na upokojenie zákazníkov, že vláda problém berie vážne a preverí, či sa stanovené normy v krajine dodržiavajú. Zároveň dodala, že chce zlepšiť procedúry na kontrolu emisií vo Francúzsku, aby bolo možné lepšie detekovať určité problémy, akým je napríklad aj softvér, ktorý Volkswagen použil pri testoch v USA na upravovanie objemu emisií.

 

K reakcii donútil francúzsku vládu najmä fakt, že Francúzsko patrí ku krajinám s vysokým počtom áut s naftovým motorom. Navyše, krajina bude v decembri hostiť konferenciu OSN o globálnom otepľovaní a vláda sa preto snaží dať najavo, že v boji proti škodlivým emisiám bude tvrdo postupovať.

 

Po Francúzsku testy na náhodne vybraných vozidlách s naftovým motorom oznámil aj taliansky minister dopravy Graziano Delrio. Podobne ako vo Francúzsku sa testy uskutočnia na autách rôznych modelov, pričom tento raz by malo ísť minimálne o 1000 vozidiel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies