Pre chorobu zavreli tento týždeň takmer 40 škôl

NETKY.SK • 5 Február 2016, 16:06 • 2 min
Pre chorobu zavreli tento týždeň takmer 40 škôl

BRATISLAVA – Počet chorých na chrípku a jej podobné ochorenia počas piateho kalendárneho týždňa vzrástol. Lekári nahlásili 6207 ochorení, čo predstavuje 10,6 percenta z celkového počtu hlásených akútnych respiračných ochorení (ARO). V porovnaní s predchádzajúcim týždňom ide o nárast chorobnosti o 25,7 percenta. TASR informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

slovakia

left justify in out

Najviac chorých na chrípku bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Banskobystrickom. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali lekári medzi 15- až 19-ročnými. Pre chrípku museli zatvoriť 23 materských, 15 základných škôl a jednu strednú školu.

 

Chorobnosť na ARO tento týždeň vzrástla. Lekári hlásili 58.674 prípadov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 14,7 percenta. Prípad SARI, teda ťažké akútne respiračné ochorenie, diagnostikovali odborníci u 59-ročnej ženy z Prešovského kraja. Od začiatku chrípkovej sezóny lekári nahlásili šesť takýchto prípadov.

 

Najvyššia chorobnosť na ARO bola v Bratislavskom kraji, najnižšia v Banskobystrickom. Najviac choré boli deti do päť rokov. Ochorenie prebiehalo problematicky u 1365 ľudí, čo predstavuje 2,3 percenta zo všetkých ARO.

 

Chrípková sezóna sa začala s príchodom októbra, potrvá až do apríla. Za najúčinnejšiu formu prevencie proti chrípke sa podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR považuje očkovanie. Najvhodnejším obdobím naň sú mesiace október a november.

 

Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty aj nad 40 stupňov.

Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa až do uzdravenia. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká. Odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies