Preßburger Klezmer Band namieša podmanivý kokteil

NETKY.SK • 13 December 2014, 17:28 • 2 min
Preßburger Klezmer Band namieša podmanivý kokteil

KOŠICE - Skupina Preßburger Klezmer Band sa 18. decembra predstaví v košických Kasárňach/Kulturparku s projektom JUH! Je to popredný zástupca žánru ethno/world music a súčasne prvá klezmerová kapela na Slovensku, ktorá vznikla v roku 1995.

slovakia

left justify in out

Nový projekt je unikátna hudobno–tanečná multikultúrna fúzia folklóru menšín, žijúcich na území južného Slovenska, pokračujúc smerom na Balkán a Stredomorie s klezmerom. Nadväzuje na mimoriadne úspešný projekt VÝCHOD! z roku 2013. V tanečných úlohách sa predstaví sólista bratislavskej Novej scény a člen tanečného zoskupenia CreDance – David Schimmer a sólistka folklórneho súboru Lúčnica – Linda Luptáková. Na hudobnom spracovaní sa podieľali Miroslav Vuković z Bosny a Dragan Mirković zo Srbska, ako aj členovia Preßburger Klezmer Bandu.

 

Základom hudby je klezmer, čiže ľudová hudba východoeurópskych Židov, ktorý dotvára vlastnou interpretáciou, originálnymi aranžmánmi a kombinuje ho s inými hudobnými štýlmi. Jej energický hudobný „kokteil“ je podmanivo namiešaný zo židovskej, balkánskej a orientálnej hudby, ako aj zo slovenského a cigánskeho folklóru – to všetko s originálnou esenciou súčasných moderných štýlov ako jazz, rock, reggae a latino.

 

Preßburger Klezmer Band patrí medzi popredných predstaviteľov európskej scény world music. Vystúpenia kapely prinášajú podmanivú interpretáciu známych i unikátnych piesní predovšetkým v jazyku jidiš, ale aj v slovenčine, angličtine a balkánskych jazykoch. Vyjadrujú aj strhujúcu emotívnosť a tanečnosť klezmerovej hudby.

Formácia má na konte päť albumov a mnoho úspešných spoluprác na filmových, divadelných a iných projektoch. Účinkovala na mnohých obsahovo rozmanitých koncertoch a kultúrnych podujatiach na Slovensku, v Európe a zámorí, počnúc koncertmi vážnej hudby až po vystúpenia na hudobných festivaloch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies