Pre brexit sa do Holandska doteraz prisťahovalo sto firiem, záujemcov je viac

NETKY.SK • 26 August 2019, 12:31 • 2 min
Pre brexit sa do Holandska doteraz prisťahovalo sto firiem, záujemcov je viac

BRUSEL/AMSTERDAM - Od roku 2016 dodnes sa 98 spoločností rozhodlo presťahovať svoju činnosť do Holandska.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dôvodom je brexit, čiže očakávaný odchod Spojeného kráľovstva z EÚ, uviedol v pondelok spravodajský server DutchNews.nl s odkazom na údaje Holandskej agentúry pre zahraničné investície (NFIA).

 

Podľa NFIA asi polovica z uvedeného počtu firiem presunula svoje operácie priamo z územia Británie. Zvyšok sú ázijské alebo americké firmy, ktoré sa rozhodli pre svoju európsku základňu radšej v Holandsku ako v Spojenom kráľovstve. Zrejme nejde o konečný počet firiem, lebo ďalších 325 spoločností vrátane niektorých "veľkých mien" zo sveta biznisu sa pre brexit už informovalo o možnostiach pôsobenia v Holandsku. Len od začiatku tohto roka to bolo viac ako 100 rôznych firiem zo sveta a NFIA očakáva, že v nadchádzajúcich mesiacoch počet záujemcov bude narastať.

 

img

 

"Spoločnostiam trvá od polroka až po niekoľko rokov, kým sa presťahujú ku nám," uviedol hovorca NFIA pre DutchNews.nl. Upozornil, že je ľahšie pre menšie firmy presťahovať "malú kanceláriu", kým presun výrobných zariadení alebo veľkých dátových centier si vyžaduje viac času.

 

Do konca roku 2018 firemné presuny súvisiace s brexitom priniesli do Holandska okolo 2500 nových pracovných miest, keď sa najmenej 60 už v krajine usadilo. Ich hlavnou motiváciou je udržanie si prístupu na jednotnom trhu EÚ, pričom väčšina z presťahovaných spoločností si zachovala aj svoje pôsobenie na britskom trhu.

 

"Brexit má nepochybne ekonomické vplyvy na medzinárodné podnikanie, pretože firmy chcú podnikať všade v Európe," opísal situáciu šéf NFIA Jeroen Nijland. Spresnil, že pokračujúca a rastúca neistota v Spojenom kráľovstve a čoraz pravdepodobnejší scenár "tvrdého brexitu" vyvolávajú u predstaviteľov medzinárodných spoločností veľké obavy. "Aj preto sa čoraz viac spoločností orientuje na Holandsko ako na potenciálnu novú základňu na európskom trhu," vysvetlil Nijland.

 

img

 

Holandsko je obzvlášť atraktívne pre spoločnosti v oblasti financií, sektore IT, mediálnom a reklamnom priemysle, a tiež v oblastiach spojených s biologickými vedami a ochranou zdravia. Medzi spoločnosti, ktoré uviedli, že sa sťahujú do Holandska z dôvodu brexitu, patrí napríklad japonská investičná banka Norinchukin, mediálna spoločnosť TVT Media, poskytovatelia finančných služieb MarketAxess a Azimo či námorná poisťovacia spoločnosť UK P&I.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies