Pre Boonena to bude rozlúčka, predstavia sa aj Peter Sagan a obhajca Kittel

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 15:54 • 2 min
Pre Boonena to bude rozlúčka, predstavia sa aj Peter Sagan a obhajca Kittel

MOL - Uprostred náročného týždňa dvoch najväčších jarných klasík Okolo Flámska a Paríž-Roubaix majú svoje miesto preteky, ktoré dĺžkou či profilom nevzbudzujú až také obavy a zvykne sa tam dariť šprintérom. Stopiaty ročník Scheldeprijs má však v tomto roku výnimočný štatút: bude rozlúčkou Toma Boonena s kariérou na belgickom území.

slovakia

left justify in out

Okrem 36-ročného rutinéra na štarte 202,4 km dlhých pretekov nebudú chýbať šprintérske veličiny André Greipel, Mark Cavendish, Nacer Bouhanni či vlaňajší a celkovo štvornásobný a tiež rekordný víťaz Macel Kittel. Pre fanúšikov zo Slovenska je zaujímavá aj zostava tímu Bora-Hansgrohe, ktorý ohlásil až trio Slovákov - Erika Bašku, Michaela Kolářa a tiež dvojnásobného majstra sveta Petra Sagana.

 

Táto informácia je zároveň dôkazom toho, že Peter Sagan je po nedeľňajšom páde na Okolo Flámska v poriadku a v stredu bude zrejme súčasťou podporného tímu pre niektorého zo šprintérov jeho tímu. "Ďalší oddychový deň v Belgicku s ľahkým tréningom a zdravým jedlom," zverejnil tím Bora-Hansgrohe na twitteri fotografie z utorkového diania vrátane obrázku Petra Sagana s bicyklom.

Najstaršie flámske preteky budú výnimočné najmä v súvislosti s Boonenom. Organizátori situovali štart do mestečka Mol, ktoré je rodiskom Boonena. Trasa bude prechádzať aj cez Balen, kde Boonen žije. Azda najústretovejším krokom organizátorov je fakt, že oficiálnym štartérom pretekov bude Boonenon starý otec. Vyplýva to z tlačovej správy tímu Quick-Step Floors. Boonen po Scheldeprijs absolvuje už len nedeľňajšie podujatie Paríž-Roubaix, ktoré bude definitívnym koncom jeho kariéry.

"Boonen sa na Scheldeprijs predstaví po dvanásty a posledný raz, v rokoch 2004 a 2006 preteky vyhral. Spoliehať sa budeme aj na rekordného víťaza tohto podujatia Marcela Kittela," píše vedenie Quick-Step Floors, ktoré tentoraz nechá oddychovať víťaza Okolo Flámska Philippa Gilberta.

Boonen je majstrom sveta z roku 2005 a v sezóne 2012 získal zrejme najcennejšie klasikárske double, keď triumfoval na Okolo Flámska aj Paríž-Roubaix. Celkovo ovládol 7 cyklistických monumentov a od roku 2003, keď je súčasťou formácie Quick-Step, si pripísal vac než 100 víťazstiev na rôznych úrovniach cestnej cyklistiky. "Je pre mňa veľkou cťou, že organizátori Scheldeprijs práve mne prispôsobili svoj plán. Cítim hrdosť aj nesmiernu vďaku. Očakávam, že na štarte v Mole budem najzamestnanejším človekom, ale som z toho šťastný, že budem môcť potešiť svojich fanúšikov," napísal Boonen vo svojej reakcii na webe Cyclingnews. 

Preteky Scheldeprijs sa začnú o 12.33 h v Mole a vyvrcholia krátko po 17.00 h v Schotene. Vlani skončil spomedzi Slovákov najlepšie Erik Baška dvadsiaty, Peter Sagan ich nedokončil.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona