Pre akciu hromadných výpovedí prišla sestra z Trnavy o prácu, neľutuje však

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 06:33 • 2 min
Pre akciu hromadných výpovedí prišla sestra z Trnavy o prácu, neľutuje však

BRATISLAVA – Sestra Barbora Kapitánová prišla pre hromadné výpovede sestier o prácu v trnavskej nemocnici. V súčasnosti je zamestnaná v bratislavskom detskom kardiocentre.

slovakia

left justify in out

Svoje rozhodnutie však napriek výsledku akcie neľutuje, ako hovorí, boj sestier nepovažuje za neúspešný. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek jej v piatok (20.5.) v Bratislave za jej angažovanosť na proteste udelila Pamätnú medailu Rady komory.

 

"Myslím si, že tak ako nikdy predtým, sa v širokej verejnosti hovorí o tom, koľko sestier chýba, aké sú ich pracovné podmienky. Beriem to ako veľkú pozitívnu skúsenosť, samozrejme, že tie dva mesiace, počas ktorých nám plynula výpovedná lehota boli náročné na psychiku," zhodnotila pre TASR Kapitánová. Táto skúsenosť ju podľa jej slov posunula vpred. "Ako sestra som zistila, keď som sa pohla ďalej, že mám svoju cenu, akú mám svoju cenu a v podstate mi to rozšírilo obzor, mňa to posilnilo."

 

Myslí si, že napriek tomu, že sa do akcie výpovedí mnohé sestry nezapojili, trpezlivosť raz dôjde aj im. "To bude lavína, je to len otázka času, pretože tá situácia je neudržateľná a obzvlášť v malých okrajových nemocniciach, v súkromných, ktoré sú v rukách veľkých finančných žralokov a skupín. A vôbec, celkovo asi slovenskému národu musí pohár trpezlivosti pretiecť a asi pôjdeme všetci do ulíc. Chápem učiteľov, aj sestry, v 2011 som plne podporovala lekárov," uviedla Kapitánová.

 

Napriek zmene pracoviska s kolegyňami z trnavskej nemocnice, kde pôsobila desať rokov, priateľstvá udržiava aj naďalej. "Tie väzby človek nezmaže, ani som nezabuchla dvere," poznamenala. Pracovné podmienky sa im podľa jej slov po protestnej akcii nezlepšili, naopak, obáva sa, že sa im v súčasnosti v dôsledku kolektívneho vyjednávania môžu aj zhoršiť. "Je to znova na nich, ako sa budú vedieť zomknúť a držať spolu. Držím im palce," uzavrela.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies