Pre A-tím SR prvý nerozhodný výsledok na ME v histórii

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 15:07 • 2 min
Pre A-tím SR prvý nerozhodný výsledok na ME v histórii

BRATISLAVA - Zaujímavosti, fakty a štatistiky po pondelňajšom zápase v Saint-Étienne Slovensko - Anglicko (0:0) v základnej B-skupine na XV. majstrovstvách Európy vo futbale vo Francúzsku:

slovakia

left justify in out

* Pre slovenskú futbalovú reprezentáciu to bol ôsmy zápas v kalendárnom roku 2016, štvrtý so zmierlivým koncom a tretí bezgólový. V úvodnom vystúpení hráči SR remizovali 25. marca v trnavskej City Arene s Lotyšskom 0:0, o štyri dni neskôr 29. 3. bol v konečnom účtovaní vyrovnaný stav ďalšieho prípravného duelu - v Dubline s Írskom (2:2). Následne 27. mája Slováci zdolali na "neutrálnej" pôde v rakúskom Welse Gruzíncov 3:1, o dva dni neskôr 29. mája senzačne zvíťazili v nemeckom Augsburgu nad domácimi úradujúcimi svetovými šampiónmi 3:1.

 

V generálke na ME Slovensko v Trnave hralo nerozhodne 0:0 so Severným Írskom. Na kontinentálnom šampionáte vo Francúzsku prišla 11. júna v Bordeaux na úvod účinkovania v základnej B-skupine prehra s Walesom 1:2, o štyri dni neskôr víťazstvo v Lille nad Ruskom 2:1 a v pondelok v Saint-Étienne nerozhodný rezultát 0:0 s Anglickom.

* Futbalové reprezentácie Slovenska a Anglicka sa stretli štvrtýkrát vo vzájomnej konfrontácii a v pondelok zaznamenali prvý bodový zápis. Slováci majú s Angličanmi nepriaznivú bilanciu, pretože okrem "čerstvej" bezgólovej remízy trikrát ťahali za kratší koniec. Celkové skóre z pohľadu SR je 2:8.

* Z historického pohľadu si Slovensko v pondelok pripísalo 63. nerozhodný výsledok v 258. zápase, pričom do tejto štatistiky sa ráta aj 16 duelov počas II. svetovej vojny v rokoch 1939 - 1944. V ére novodobej samostatnosti od roku 1994 pridalo zatiaľ ďalších 242 stretnutí. Celková slovenská bilancia je po tohtoročných ôsmich vystúpeniach 102 víťazstiev - 63 remíz - 93 prehier a k tomu aj priaznivé skóre 365:333.

* Reprezentácia Slovenska odohrala prvý oficiálny medzištátny zápas 27. augusta 1939 proti Nemecku a v Bratislave zvíťazila 2:0. Päťdesiate stretnutie futbalistov SR sa 8. júna 1997 v Belehrade proti Juhoslávii skončilo prehrou 0:2, a to v kvalifikácii MS 1998. Jubilejný 100. duel odohrali Slováci 2. júna 2001 neúspešne v Štokholme proti domácim Švédom (0:2) v rámci kvalifikácie MS 2002.

 

Zápas s poradovým číslom 150 absolvovali slovenskí futbaloví reprezentanti 20. mája 2006 v Trnave proti Belgicku: v medzištátnom prípravnom súboji sa zrodila remíza 1:1. Futbalisti SR zvládli víťazne 200. stretnutie na úrovni A-tímov: 7. septembra 2010 vyhrali v Moskve nad domácim Ruskom 1:0 v kvalifikácii ME 2012. V utorok 17. novembra 2015 pribudol v 250. vystúpení slovenskej reprezentácie opäť víťazný zápis - na trávniku v Žiline v prípravnom dueli proti Islandu (3:1).

* Z konečnej nominácie 23 hráčov na majstrovstvá Európy do Francúzska najdlhšie na premiérový gól v najcennejšom drese podľa počtu štartov čaká obranca ruského klubu Dinamo Moskva Tomáš Hubočan. Tridsaťročný zadák má zatiaľ na konte spolu 46 zápasov za A-mužstvo SR.

* Tréner Ján Kozák na lavičke slovenskej futbalovej reprezentácie dosiaľ absolvoval dovedna 33 stretnutí, má vysoko pozitívnu bilanciu 19 víťazstiev, 8 remíz a 6 prehier, skóre je mimoriadne priaznivé 50:27. Debut pri A-mužstve zažil 14. augusta 2013 v prípravnom zápase v Bukurešti proti Rumunsku, ktorý sa skončil nerozhodne 1:1.

* Kouč futbalového A-tímu SR Ján Kozák v doterajších ôsmich oficiálnych dueloch registrovaných FIFA v kalendárnom roku 2016 dal príležitosť v reprezentačnom drese Slovenska 28 hráčom.

* Iba jediný hráč Dušan Švento sa dostal na trávnik vo všetkých ôsmich tohtoročných vystúpeniach slovenskej futbalovej reprezentácie.

* Futbalisti Slovenska skórovali jedenásťkrát v doterajších ôsmich zápasoch v kalendárnom roku 2016, najlepšími strelcami A-tímu SR sú Adam Nemec a Marek Hamšík s dvoma gólmi. Raz sa strelecky presadili Miroslav Stoch, Adam Zreľák, Michal Ďuriš, Juraj Kucka, Ondrej Duda a Vladimír Weiss, vlastný gól si dal Paul McShane z Írska.

* Slovensko pondelňajšou bezgólovou remízou proti Anglicku prvýkrát v histórii neinkasovalo na "veľkých" turnajoch. Pred šiestimi rokmi na svetovom šampionáte v Juhoafrickej republike futbalisti Slovenska pod vedením trénera Vladimíra Weissa v základnej F-skupine hrali nerozhodne s Novým Zélandom (1:1), prehrali s Paraguajom (0:2), zdolali Taliansko (3:2) a v osemfinále MS 2010 podľahli Holandsku (1:2).

 

Na terajších majstrovstvách Európy si zverenci kormidelníka Jána Kozáka najskôr pripísali v eliminačnej B-skupine prehru s Walesom (1:2), nasledovalo víťazstvo nad Ruskom (2:1) a spomenutý nerozhodný výsledok s "Albiónom".

* Slovenskí futbaloví reprezentanti sa dočkali historicky prvého nerozhodného výsledku na záverečnom turnaji majstrovstiev Európy. Kým pri premiére na ME v ére novodobej samostatnosti 11. júna 2016 Slováci podľahli vo francúzskom Bordeaux Walesanom (1:2), o štyri dni neskôr 15. 6. zvíťazili v Lille v druhom vystúpení v základnej B-skupine na tohtoročnom kontientálnom šampionáte nad Rusmi 2:1. V pondelok 20. júna pribudla do slovenských štatistík bezgólová remíza s Anglickom, ktorá sa zrodila na trávniku v Saint-Étienne.


* V pondelňajšom stretnutí proti Anglicku v základnej B-skupine majstrovstiev Európy až pätica slovenských futbalistov zaokrúhlila počet svojich štartov v reprezentácii. Jubilejný 90. štart v najcennejšom drese si pripísal oporný pilier stredu poľa Marek Hamšík, pravý obranca Peter Pekarík nastúpil na 70. zápas v drese A-mužstva SR, pre záložníka Juraja Kucka to bolo 50. stretnutie, krídelník Róbert Mak absolvoval 30. duel za národný tím a brankár Matúš Kozáčik oslávil 20. vystúpenie za slovenskú reprezentáciu čistým kontom.

* Futbalisti Anglicka podľa BBC mali v pondelňajšom dueli proti Slovensku až 29 streleckých pokusov (vrátane zblokovaných striel), čo je ich najväčší počet od kontinentálneho šampionátu v roku 1980

* Pre Anglicko to bola v pondelok proti Slovensku prvá bezgólová remíza v ostatných pätnástich vystúpeniach, predchádzajúca v prípade "Albiónu" sa zrodila v júni 2015 proti Írsku.

* Futbaloví reprezentanti Anglicka sa po rokoch 1996, 2004 a 2012 dostali štvrtýkrát do vyraďovacích bojov na majstrovstvách Európy.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona