Pre 1800-kilogramovú bombu evakuovali 17-tisíc ľudí

NETKY.SK • 30 November 2014, 17:22 • 2 min
Pre 1800-kilogramovú bombu evakuovali 17-tisíc ľudí

BERLÍN - Viac ako 17-tisíc ľudí museli v nedeľu evakuovať v nemeckom meste Dortmund z dôvodu zneškodňovania objavenej bomby z čias druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Výbušninu objavili prostredníctvom analýzy starých leteckých záberov, na ktorých hľadali nevybuchnutú muníciu zhodenú počas vojny na územie premysleného regiónu Porúrie. Napriek tomu, že v Nemecku sa stále nachádza mnoho nevybuchnutej munície, hmotnosť dortmundskej bomby prekračuje bežný rámec. Váži totiž 1800 kilogramov. Obdobne veľkú výbušninu našli v Dortmunde aj pred rokom a pred dvoma rokmi v meste Koblenz. Urady vtedy evakuovali 45-tisíc ľudí.

 

Na konci druhej svetovej bomby zhodili spojenecké a sovietske vojská na Nemecko a hlavne Berlín obrovské množstvo bômb. Desaťtisíce z nich sú stále pochované v zemi, pričom v prípade objavenia ich privolaní pyrotechnici úspešne likvidujú. Začiatkom novembra v meste Dortmund museli pre zneškodnenie 1800 kilogramov vážiacej bomby evakuovať 20-tisíc ľudí. Obdobne veľkú výbušninu našli pred dvoma rokmi v meste Koblenz, úrady vtedy evakuovali 45-tisíc ľudí. Pri januárovom výbuchu prišiel o život bagrista, ktorý v meste Euskirchen neďaleko Bonnu narazil na zabudnutú výbušninu počas výkopových prác.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona