Pražský výběr vydáva dvojalbum Na Václavskym Václaváku

NETKY.SK • 21 November 2016, 14:39 • 2 min
Pražský výběr vydáva dvojalbum Na Václavskym Václaváku

BRATISLAVA - Legendárna skupina Pražský výběr vydá 25. novembra, tesne pred najväčším koncertom svojej kariéry, dvojalbum Na Václavskym Václaváku. Nahrávky zachytávajú jeho prvopočiatky ešte s Ondrejom Soukupom aj jeho známejšiu podobu s Vilémom Čokom.

slovakia

left justify in out

Dvojalbum Na Václavskym Václaváku je zaujímavým dokumentom obdobia a pamiatkou na začiatky rockového Výběru, ktorý sa stal legendou hneď po začatí svojej činnosti. Ide o prvé oficiálne vydanie unikátnych archívnych nahrávok z rokov 1980-1982 na dvoch CD.

 

Prvý disk predstavuje Pražský výběr ako ojedinelý zjav na domácej rockovej scéne a prostredníctvom úryvkov z tlače poukazuje na všetky jeho rozpory, ktoré dráždili súdruhov. Kombinuje záznamy klubových vystúpení v Blansku a pražskej Chmelnici.

 

Druhý disk obsahuje záznam jedného z posledných koncertov Výběru (pred zákazom) v brnianskej hale Rondo. Posluchači dostávajú jedinečnú príležitosť sledovať genézu niektorých slávnych piesní Pražského výběru. Mnohé z nich hrala skupina na zaznamenaných koncertoch vôbec prvýkrát či v pôvodnej podobe a na nasledujúce radové albumy sa dostali úplne v inom šate.

 

Pražský výběr (Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Jiří Hrubeš, Jiří Tomek) je najviac zachytený vo svojej prapôvodnej podobe s Ondřejom Soukopom za basou, aj v ďalšej známejšej zostave s Vilémom Čokom.

 

Na pripravovanom najväčšom koncerte v histórii skupiny Last or Forever, ktorý bude 7. decembra v pražskej O2 aréne, vystúpi Pražský výběr so všetkými svojimi členmi, teda aj s Ondřejom Soukupom, Jiřím Tomekom a Jiřím Hrubešom, ale, samozrejme, i s Klaudiom Kryšpínom za bicími. Český národný symfonický orchester bude viesť dirigent Metropolitnej opery v New Yorku Steven Mercurio. Ako hostia vystúpia David Koller, Vojtěch Dyk, Monkey Business a Gabriela Beňačková.

 

Pražský výběr je legendárna rocková skupina, ktorú založil Michael Kocáb v roku 1976. Na začiatku hrala jazz rock, od počiatku 80. rokov sa stala jednou z najvýznamnejších skupín tzv. novej vlny. V rokoch 1982–1986 bola socialistickým režimom zakázaná. Počas svojej pôsobnosti nahral Pražský výběr popri kultovom albume Straka v hrsti aj ďalšie albumy a filmovú hudbu.

 

Na svojom konte má veľa vypredaných športových hál, zahraničné koncerty a tiež celovečerný autobiografický film Pražákům je hej. Za pripomienku stojí koncert Adieu CA k ukončeniu okupácie Československa Sovietskou armádou, na ktorom hosťoval aj Frank Zappa, koncert na Floride pre kubánskych uprchlíkov či koncertné turné 2012, ktoré si prišlo pozrieť viac ako 100.000 fanúšikov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies