Pražský súd podržal Uber, návrh taxikárov na jeho zákaz zamietol

NETKY.SK • 25 Júl 2016, 17:47 • 2 min
Pražský súd podržal Uber, návrh taxikárov na jeho zákaz zamietol

PRAHA - Okamžitý zákaz služby UberPop požadovalo združenie niekoľkých pražských taxislužieb. Sudkyňa Mestského súdu v Prahe žiadosť o predbežné opatrenie ale zamietla. Taxikári sa proti rozhodnutiu plánujú odvolať a zároveň pripravujú klasickú žalobu. Informoval o tom server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

S približne dvojročným oneskorením sa pražské taxislužby po vzore nemeckých kolegov spojili v úsilí obmedziť fungovanie spoločnosti Uber, ktorú považujú za nekalú konkurenciu. A pod hlavičkou Sdružení pražských provozovatelů taxislužeb (SPPT) podali predminulý týždeň prostredníctvom advokátskej kancelárie Arzinger & Partneři k Mestskému súdu v Prahe návrh na predbežné opatrenie požadujúce okamžité pozastavenie prevádzkovania služby UberPop.

 

Sudkyňa Mestského súdu v Prahe ale žiadosť zamietla. Argumentuje tým, že situáciu nie je potrebné riešiť prostredníctvom predbežného opatrenia. "Účelom predbežného opatrenia je riešiť konanie či situáciu vzniknutú krátko pred podaním návrhu na nariadenie predbežného opatrenia, nie konanie či situáciu trvajúce mesiace, či dokonca roky," píše sa v odôvodnení uznesenia podpísaného predsedníčkou súdneho senátu Zuzanou Čížkovou s poukázaním na to, že UberPop funguje v Prahe už skoro dva roky.

 

Právny zástupca SPPT Jakub Svoboda rozhodnutie interpretuje ako uznanie toho, že riešenie problému má svoje miesto práve pred pražským súdom. A pripravuje ako odvolanie proti rozhodnutiu, tak aj klasickú žalobu.

 

"Ide o to, že v Česku pôsobí firma, ktorá poskytuje komerčnú osobnú prepravu, ale ignoruje pritom regulácie. Tým poškodzuje trh, šoférov aj spotrebiteľov," zdôvodnil Svoboda podanie návrhu na predbežné opatrenie a zároveň aj základ pre pripravovanú žalobu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona