Pražský muzikál Sibyla, kráľovná zo Sáby sa predstaví v Bratislave vo februári

NETKY.SK • 2 Február 2017, 15:44 • 2 min
Pražský muzikál Sibyla, kráľovná zo Sáby sa predstaví v Bratislave vo februári

BRATISLAVA – Pôvodný český muzikál Sibyla, kráľovná zo Sáby sa 15. februára predstaví v bratislavskej Incheba Expo Aréne slovenským divákom. Autorom hudby, libreta aj textov je Miro Procházka, režisérom Radek Baleš. Choreografom je Libor Vaculík, scénu navrhol Daniel Dvořák, kostýmy Josef Jelínek.

slovakia

left justify in out

V postave kráľa Šalamúna sa predstaví spevák Daniel Hůlka, v úlohe Sibyly Eva Burešová, v postave Latify, pestúnky Sibyly, Ilona Csáková, v ďalších úlohách potom Zbyněk Fric, Martin Pošta, Marek Lhotský, Vanda Károlyi a ďalší umelci. Premiéru mal 17. marca minulého roka v pražskom divadle Hybernia. CD s piesňami z muzikálu vyšlo 25. októbra 2016 a do života ho uviedla skupina No Name.

 

Príbeh muzikálu vychádza zo Starého zákona, hoci historici sa v názore na existenciu samotnej Sibyly rozchádzajú. Na pozvanie kráľa Šalamúna prichádza Sibyla, kráľovná zo Sáby, do Jeruzalemu. Prináša cudziu kultúru, ľudí v orientálnom oblečení, doposiaľ nevídané zvieratá a bohatstvo. Po jej príchode nasleduje veľkolepé uvítanie a veľká hostina, ktorú usporiada kráľ Šalamún. Sibyla venuje kráľovi vzácne poklady a dary, ako hosť na kráľovskom dvore spoznáva múdrosť veľkého panovníka. Medzi kráľom Šalamúnom a kráľovnou Sibylou vzplanie veľká láska.

 

Šalamún má možnosť lepšie spoznať Sibylu, ktorá predostiera kráľovi svoje vízie a proroctvo o ďalekej budúcnosti Jeruzalemu, ale aj celého sveta. Velerada kniežatstva na čele so Sadokom spriada proti kráľovnej intrigy a snaží sa ju vyhostiť zo zeme. Hlavnou príčinou odchodu kráľovnej je narodenie jej a Šalamúnovho spoločného syna, ktorého chce kráľ aj proti vôli kniežatstva prehlásiť následníkom trónu. Sibyla odchádza so svojím sprievodom a verným priateľom Pisárom, ktorý je do kráľovnej zamilovaný. Sibyla a Pisár nikdy nedorazili do svojej vlasti. Ich púť končí v púšti, kde Sibyla plní svoje poslanie a diktuje svoje proroctvá a poznanie o Bohu.

 

„O mne sa vie, že som pred rokmi mala intenzívnu záľubu v ezoterike. To znamená, že do istej miery verím vo veci medzi nebom a zemou. Samozrejme sa táto téma toho veľmi dotýka, Sibyla zo Sáby oplývala týmito vizionárskymi veštiteľskými schopnosťami. Keď som bola oslovená producentom a autorom tohto muzikálu Miroslavom Procházkom, táto téma ma veľmi zaujala, vypočula so si hudbu, prečítala libreto a texty, zoznámila som sa s mojou postavou. Povedala som si, prečo by som si po dlhej dobe nezahrala v muzikáli. Veľmi sa teším do Incheby, so žiadnym muzikálom som mimo divadla zatiaľ neúčinkovala,“ povedala dnes na stretnutí s médiami Ilona Csáková.

 

Spolupráca s režisérom Radkom Balešom bola podľa jej slov veľmi dobrá, poznajú sa veľmi dlho a prvýkrát spolupracovali pri muzikáli Hair v roku 1996, druhou ich spoluprácou je práve Sibyla. „Je to veľmi príjemný režisér, ktorý nemá režisérske móresy afektovaného človeka, ktorý prská oheň,“ dodala.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies