Pražský komorný balet zavíta do Slovenského národného divadla

NETKY.SK • 4 November 2016, 14:05 • 2 min
Pražský komorný balet zavíta do Slovenského národného divadla

BRATISLAVA - Hosťovanie Pražského komorného baletu obohatí v stredu 9. novembra programovú ponuku Slovenského národného divadla (SND). Ako agentúru SITA informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková, priaznivcov klasického repertoáru čakajú tri náladou rozdielne kvartetá Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetanu a Vladimíra Sommera v choreografií vekovo i poetikou tvorby rozdielnych tvorcov Pavla Šmoka, Mária Radačovského a najmladšej z trojice Hany Polanskej Turečkovej.

slovakia

left justify in out

Hudbu k predstaveniu zabezpečí na scéne Zemlinského kvarteto. Predstavenie “3 české kvartety“ sa v historickej budove národného divadla na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave začne o 19:00. Večer otvorí Dvořákovo Slovanské kvarteto inšpirované ľudovou hudbou a považované za jedno z najosobitejších skladateľových diel. Ústrednou témou choreografie Mária Radačovského na hudbu Slovanského kvarteta je žena, jej najvnútornejšie pocity, či už ide o radosť zo života, lásku, smútok alebo hnev. Odlišnú náladu hudby i charakter tanečného prejavu ponúkne kvarteto Vladimíra Sommera.

 

Kompozícia oslovila choreografku Hanu Polanskú Turečkovú. Jej abstraktný balet je metaforou nepoznaného tajomstva života a sveta. Choreografia je štruktúrovaná do troch tanečných častí: Cesta zákona, Splynutie a Transcendencie. “Moja nová choreografia je silne inšpirovaná modernizmom,“ cituje SND choreografku. Stredajší večer v národnom divadle uzavrie jedno z vrcholných diel komornej hudby, kvarteto Z môjho života, ktoré Bedřich Smetana skomponoval dva roky po tom, čo ohluchol. Kvarteto má autobiografické prvky a skladateľ sa v ňom vracia do mladosti, spomína na prvú lásku, ktorá sa stala jeho manželkou a na záver vyjadruje žiaľ z jej odchodu a zo samoty. Hudobnú spoveď Bedřicha Smetanu tanečne stvárnil choreograf Pavel Šmok.


Pražský komorný balet je najväčší český nezávislý tanečný súbor. História telesa siaha do roku 1964, keď Luboš Ogoun, Pavel Šmok a Vladimír Vašut založili Studio Balet Praha. Na jeho ideu nadviazal choreograf Pavel Šmok v roku 1975 a založil Pražský komorný balet. Vznik súboru znamenal zlom vo vývoji vtedajšieho československého baletu. Repertoár tvorili najmä choreografie Pavla Šmoka, ale aj hosťujúcich českých a zahraničných choreografov, ako sú Petr Zuska, Jiří Kylián, Robert North, Patrick Delacroix, Pieter de Ruiter. Počas svojej existencie balet hosťoval v mnohých mestách Českej republiky a v zahraničí a získal rad cien, medzi iným Ceny Českého literárneho fondu za najlepšie choreografie, české Ceny Thálie za mimoriadne javiskové výkony či Ceny Tanečného združenia ČR, uvádza sa na webstránke súboru https://prazskykomornibalet.cz.


Vstupenky na hosťovanie Pražského komorného baletu sú dostupné online cez webstránku národného divadla https://www.snd.sk, alebo v pokladniach divadla. Dajú sa aj rezervovať na bratislavskom telefónnom čísle: +421 2 204 72 289 alebo e-mailom na rezervacie@snd.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona