Pražský hrad potvrdil, že Klausová a Remek sa stanú veľvyslancami

NETKY.SK • 15 August 2013, 16:38 • 2 min
Pražský hrad potvrdil, že Klausová a Remek sa stanú veľvyslancami

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman vymenuje Liviu Klausovú a Vladimira Remka za veľvyslancov. Potvrdil to dnes hradný kancelár Vratislav Mynář. O vymenovaní oboch rozhodla pred časom vláda premiéra Jiřího Rusnoka, aj keď to oficiálne doteraz nikto nepotvrdil, napísal spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Niekdajší kozmonaut Remek a bývalá česká prvá dáma Klausová budú vymenovaní spolu s ďalšími veľvyslancami. Mynář na otázku Noviniek.cz potvrdil, že Klausová a Remek budú vymenovaní za veľvyslancov. Návrhy na vymenovanie nových ambasádorov už sú na Pražskom hrade. "Na stole nám pristál balík z ministerstva zahraničných vecí - predpokladám, že medzi nimi sú aj tieto dve mená," povedal Mynář.

Klausová, ktorá má byť vymenovaná za veľvyslankyňu v Bratislave, nečaká len na Zemanov podpis, ale aj na bezpečnostnú previerku Národného bezpečnostného úradu. Jediný československý kozmonaut Remek by sa mal stať veľvyslancom v Rusku. Pre oboch mal Zeman spory s bývalým šéfom českej diplomacie Karlom Schwarzenbergom (TOP 09). Nástupca Schwarzenberga Jan Kohout s vymenovaním nemal problém.

Šéf zahraničného odboru prezidentskej kancelárie Hynek Kmoníček začiatkom týždňa jasne naznačil, že s vymenovaním Klausovej a Remka sa čaká už len na súhlas Slovenska a Ruska, napísali Novinky.cz.

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák však dnes pre TASR povedal, že Slovensko ešte nedostalo z českej strany žiadosť o agrément pre Liviu Klausovú. Lajčák nechcel jej kandidatúru komentovať s tým, že výber a nominácie veľvyslancov sú záležitosťou príslušnej vlády a krajiny. Prijímací štát sa vyjadruje k prijateľnosti danej osoby a buď dá súhlas, alebo nie. Lajčák však dodal, že vidí v nominácii Klausovej pozitívnu symboliku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies