Pražský biskup napísal otvorený list Chovancovi a Tulému, pre kontroverzný zásah polície

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 17:55 • 2 min
Pražský biskup napísal otvorený list Chovancovi a Tulému, pre kontroverzný zásah polície

PRAHA - Otvoreným listom sa v súvislosti s kontroverzne vnímaným zásahom českej polície obrátil na ministra vnútra ČR Milana Chovanca a policajného prezidenta Tomáša Tuhého niekdajší disident, dnes pomocný pražský biskup Václav Malý.

slovakia

left justify in out

"Hranica medzi nutnosťou rýchlo konať v nečakaných situáciách a zneužitím právomocí verejného činiteľa je veľmi tenká. Sklon využiť pozíciu silnejšieho je blízky väčšine ľudí. Už v Biblii Ježiš reaguje na otázku vtedajších rímskych vojakov 'A čo máme robiť my?' slovami: 'Nikomu nerobte násilie, nikoho nevydierajte, uspokojte sa so svojím žoldom'," napísal duchovný v otvorenom liste, ktorý zverejnil internetový server Lidovky.cz.


Podľa jeho názoru môže byť fakt, že policajti konajú "horlivo", ešte znepokojujúcejší, ako keby vydal neadekvátne pokyny konkrétny veliteľ.


"Horlivosť českej polície, ktorá vyvoláva u radu ľudí rozporuplné pocity, nesprevádzala iba návštevu čínskeho prezidenta. Áno, mediálnu pozornosť vzbudilo predovšetkým zabránenie pokojnej a povolenej demonštrácie na Hradčianskom námestí, požiadavky na odstránenie tibetských vlajok, okrem iného z budovy FAMU či veľkoplošného plagátu dalajlámu s Václavom Havlom. Zatiaľ čo čakáme na detailnejšie prešetrenie týchto prípadov, na sociálnych sieťach sú zaznamenané ďalšie prípady používania neadekvátnych donucovacích prostriedkov, verbálne útoky policajtov či nepochopiteľné blokovania diaľnic v oboch jazdných pruhoch policajnými vozidlami sprevádzajúcimi motocyklistov z ruského klubu Noční vlci," píše biskup.


Podľa jeho slov sa napriek faktu, že jednotlivé prípady možno bez detailných znalosti posúdiť iba ťažko, nemožno ubrániť dojmu, že konkrétni jednotlivci sa pri rozhodovaní neriadili úvahou o tom, ako by postupoval v danej situácii antikonfliktný tím a už vôbec nie v duchu hesla českej polície Pomáhať a chrániť. Naopak, akoby horlivý prístup bol v týchto prípadoch skôr výrazom arogancie a mocenskej prevahy, dodal Václav Malý.


Duchovný pripomenul existenciu policajného zákona i text služobného sľubu, ktorý skladajú muži zákona. Súčasne dodal, že iba horlivosť uplatňovaná v súlade so zákonom a v duchu policajnej prísahy môžu prehĺbiť dôveru v Políciu ČR, bez ktorej sa právny štát a demokratická kultúra nezaobídu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies